Grækenland - stopper det aldrig?

authorimage
BLOGS
Af: Teis Knuthsen
18. jun 2015

 

Europæiske aktier er nu faldet med 11% siden toppen i april. Heldigvis er de stadig steget med 11% år-til-dato, men alligevel er det vel fair at sige, at det er begyndt at blive lidt trættende. (I Danmark er C20CAP blot faldet med 6% og er fortsat steget med 21% ÅTD).

 

Efter et forrygende første kvartal var der under alle omstændigheder lagt op til en korrektion i Q2. Denne korrektion har så fået ekstra saft og kraft af den græske syge. Jeg har ikke ville kommentere meget på Grækenland i år, men måske er det meget godt at trække fronterne lidt op igen.

 

For det første er det værd at understrege at problemet først og fremmest er politisk, snarere end økonomisk. Dermed ligger løsning/konflikt i den politiske sfære, snarere end i den rationelle/økonomiske. Ingen kan vide hvornår der findes en løsning, eller hvornår man helt opgiver. De datoer, der er derude, kan flyttes.

 

For det andet, så er der to emner under diskussion: den gæld grækerne har stiftet og den gæld, de gerne vil stifte. De kan ikke betale den gæld de har (det er i hvert fald min holdning), og man burde restrukturere den (dvs afskrive den). Der er jo alligevel ikke rigtig nogle private investorer i klemme længere. Men samtidigt vil grækerne gerne låne nye penge. Og her stivner smilet hos kreditorerne.

 

For det tredje er det min klare overbevisning, at Grækenland har mere brug for en løsning end Europa har. Ja, det er en streg i regningen for euro-zonen hvis grækerne defaulter/exiter. Men det kan have den fordel, at det indskærper lidt finanspolitisk/økonomisk ansvarlighed hos de øvrige medlemmer. Samtidigt er 2015 ikke 2011, og grækerne vil ikke kunne sende så store chok-bølger gennem systemet som for et par år siden. Dels er væksten bedre nu i lande som f.eks. Spanien, efter at man tog hårdt fat på en række reformer. Dels er ECB godt rustet til at modgå et pres på landenes obligationsmarkeder. Endelig er de penge Grækenland skylder primært et regnskab mellem forskellige offentlige kasser. Populært sagt trykker man blot nogle flere penge.

 

Modsat i Grækenland. Uden en løsning er man en failed state. Uden euro-zonen kan man gøre som Montenegro og indføre euroen som legal tender, men man magter næppe at indføre en ny valuta her og nu. Man kan ikke tvinge Grækenland ud af euro-zonen, men man kan lukke for fundingen i ECB, og så er kapitalkontrol eneste vej for grækerne, og det eneste sted man kan låne penge er hos Putin. Damned if you do, damned if you don’t.

Jeg deler dermed ikke den herskende holdning i f.eks. Financial Times, at Europa har mere brug for Grækenland end omvendt.

 

Oven i dette synes jeg man bør kritisere grækerne for at agere i ond tro. Man kan altså ikke trække nazi-kortet, der hvor man vil låne penge, og man kan heller ikke anklage IMF for at være kriminelle. (Det man bør kunne forvente af landets leder Tsipras er, at han forhandler sig til bedst mulige løsning, og så fremlægger det for parlamentet, evt befolkningen.)

 

Så jeg antager faktisk at grækerne giver sig. Og jeg forventer at EU strækker sig langt for at lægge låg på problemet.

 

Hvis der kommer en løsning, så vil det nok være en udløsende faktor for en stigning på 10% i europæiske aktier, og vi vil nok hurtigt sætte nye highsHvis der kommer et sammenbrud, er worst case scenariet så at vi afskriver hele årets stigning, dvs et fald på yderligere 10%? Jeg tror det. Og hvis det sker er det nok kun i en meget begrænset periode.

 

Vækst, indtjening og pengepolitik taler fortsat for positive markeder, så jeg anser fortsat dette for et midlertidigt problem. 2015 burde være et fest-år for Europa, havde det ikke været for grækerne. Men tilbage det første punkt. Fordi dette er et politisk problem først, så skal man nok ikke være alt for smart i forhold til hvornår der sker det ene eller det andet.

 

 

Profil
Teis Knuthsen authorimage Teis Knuthsen har det makroøkonomiske overblik og kan se de store linjer. På bloggen her finder man originale vinkler på verdensmarkedets udvikling.

Teis Knuthsen er cand.polit. og investeringsdirektør i Kirk Kapital. Tidligere har han været både investeringsdirektør i Saxo privatbank, Nykredit og Global Head of FX Research hos Danske Bank.

Få Teis indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk