Et modigt sundhedsvæsen er et up to date sundhedsvæsen

authorimage
BLOGS
Af: Jens Ole Pedersen
10. jun 2015

Dette indlæg er skrevet af Ulrik Rokkedal Therkildsen

Det sundhedsteknologiske område befinder sig i øjeblikket i en rivende udvikling. Det går så stærkt, at det nærmest er så godt som umuligt at være up to date – og praktisk talt umuligt, hvis man tilmed har begrænsede midler at købe ind for. I hvert fald hvis de danske sygehuse, eksisterende som kommende, fortsætter med at købe ind på samme måde, som de gør det i dag.

For ganske ligesom med fladskærme, hvor producenterne konstant lancerer nye generationer, så er der kommet en ny og opdateret version af den nyindkøbte kræftscanner på hospitalet, nærmest inden den første patient er blevet scannet. Men hvis vi begynder at tænke på teknologi-indkøb som et køb af en ydelse frem for en maskine, vil det straks se anderledes ud. Jeg vil gå som langt som til at påstå, at det godt kan lade sig gøre for danske hospitaler at være up to date på det sundhedsteknologiske område – også selvom budgetterne begrænsede.

Lad mig give et eksempel. På det kommende Nya Karolinska Universitetshospital i Stockholm har man netop tegnet en kontrakt på 14 år med Philips på et funktionsudbud. Det indebærer løbende opgraderinger af teknologien, uddannelse af personale, forskning og udvikling og meget mere. Udbuddet skal altså generere innovation, der gør en forskel for patienterne.

I Danmark investerer vi også massivt i fremtiden, men jeg mener, at vi kan få endnu mere ud af investeringerne ved at tænke dem, som de gør det i Sverige.

I Stockholm har man set mere holistisk på udbuddet og dermed også kalkuleret med alle de positive sideeffekter, der er af et sådant. For eksempel up to date teknologi, R&D-ressourcer der flyttes til området, arbejdspladser og en værdifuld positionering af Stockholm som førende inden for life science. Her har man har simpelthen brugt udbuddet til at understøtte tiltrækning og fastholdelse af de videntunge medarbejdere, som hele verden skriger på.

Men hvorfor tør man tænke udbuddene så radikalt anderledes i Sverige, når vi ikke gør i Danmark? Min tese er, at man ikke er ligeså forbeholden over for, at private aktører kommer ind på den offentlige banehalvdel.

Øget samarbejde mellem offentlige og private aktører er dels den hurtigste vej til den bedste og billigste behandling for patienten og dels et løft for hele samfundsøkonomien. Eksemplet fra Sverige viser, at der følger arbejdspladser med. For ikke alene kan sygehuspersonalet koncentrere deres ressourcer på patienterne frem for maskinerne – i aftalen har Philips også forpligtet sig til at skabe arbejdspladser. Og vil det lykkes, vil det betyde flere mennesker i arbejde og flere varme hænder til patienterne.

Derfor er mit ønske, at de skeptiske danske briller skiftes ud med de åbensindede, så vi sammen kan skabe verdens bedste sundhedsvæsen. 

Profil
Jens Ole Pedersen authorimage Jens Ole blogger om teknologiudvikling som svaret på de store udfordringer, sundhedssystemet i Danmark står over for, og om de nye muligheder teknologiudviklingen medfører – både for medicobranchen og for sundhedsvæsnet generelt.

Med en mangeårig karriere i Philips Healthcare, først som Business Development Manager og nu som administrerende direktør, er Jens Ole velbevandret i krydsfeltet mellem private og offentlige aktører, som han mener vil samarbejde på nye måder i fremtiden. Både om diagnosticering, forskning og uddannelse.

Jens Ole er uddannet dyrlæge, men skiftede for flere år siden til medicobranchen. Her har han besiddet flere lederstillinger hos blandt andre Lundbeck, og er nu tiltrådt som direktør for Philips Healthcare.
Tidligere bloggere på borsen.dk