Derfor er Fed klar til at hæve renten
Den amerikanske økonomi mistede fart i første kvartal. Væksten faldt efter vores vurdering fra over 3 pct. til omkring 1,5 pct. Det medførte blandt andet, at jobskabelsen aftog markant fra et meget højt niveau i andet halvår sidste år. Dermed opstod en diskussion om, hvorvidt tabet af vækst var af mere permanent karakter, eller om det blot var midlertidigt.
Vi blev selv skuffede, idet vi havde regnet med, at den amerikanske økonomi ville vokse med over 3 pct. i år, og at det ville være nok til, at centralbanken hævede renten i juni. Da væksten skuffede i starten af året, ændrede Fed retorik og lod implicit forstå, at der stadig var et stykke tid til den første renteforhøjelse.
Tre stød af midlertidig karakter
Nu begynder de gode nyheder dog at løbe ind. Erhvervstilliden viser tegn på stabilisering. Aktiviteten på boligmarkedet er tiltaget, og allervigtigst er jobskabelsen accelereret.
Hvad foregår der?
Vores holdning er meget simpel. Amerikansk økonomi blev ramt af tre negative stød. En stærkt faldende oliepris, en kraftigt stigende valuta og en relativ hård vinter.
Fælles for alle tre er, at de er af midlertidig karakter, og det betyder, at efterhånden som de alle tre aftager, vil økonomien efter vores vurdering ganske enkelt tiltage i styrke.
Det er præcist det, vi ser nu. Aktiviteten på boligmarkedet blev hårdt ramt af vinteren. Det er nu under normalisering.
Olie- og gassektoren skulle tilpasse sig til en permanent lavere oliepris, og i den forbindelse er antallet af operationelle boreplatforme halveret på blot seks måneder. Nu er industrien tæt på at have tilpasset sig, og der er efterhånden mindre behov for at skære yderligere i investeringerne i olie- og gassektoren.
Disse to ting, mener vi, er de vigtigste årsager til, at væksten i USA allerede – efter vores vurdering – er tiltaget til omkring 2,5 pct. Efterhånden som den voldsomme styrkelse af dollaren er aftaget, så vil også effekten af dette negative stød aftage.
Bankerne har det godt igen
Derfor ender vi tilbage til et helt centrale budskab – nemlig at, det amerikanske banksystem er i en god tilstand. Bankerne låner penge ud til virksomheder, der vil investere. Og virkelig vigtigt for os, så lemper de lige så stille og roligt på de meget restriktive betingelser for boliglån. Boligmarkedet er den sidste sektor i amerikansk økonomi, som ikke er normaliseret. Det skyldes delvist de exceptionelt stramme kreditbetingelser for boliglån, som altså lempes moderat nu. Kombineret med, at de tre negative stød aftager, vurderer vi, at væksten vil fortsætte med at tiltage til omkring 3 pct.
Kun et spørgsmål om tid
Med de to seneste jobrapporter i ryggen, hvor beskæftigelsesvæksten har været over 200.000 per måned, og vores vurdering af, at den tendens vil fortsætte, mener vi, det kun er et spørgsmål om tid, før Fed hæver renten. Vores bedste bud er, at det sker til septembermødet.
Men vi understreger dog, at ligesom en hård vinter kunne påvirke centralbankens beslutning, så kan andre uventede stød også udsætte den første renteforhøjelse.
Bliv ikke bange
Hvad betyder det egentlig for os som investorer? Hvorfor er vi så fokuserede på den første renteforhøjelse? Det er groft sagt fordi, vi mener, at den første renteforhøjelse fra Fed vil skabe usikkerhed på de finansielle markeder. Vi har levet så længe med exceptionelt lempelig pengepolitik, at de finansielle markeder lige skal indstille sig på dette nye regime: Stigende korte renter.
Vi forventer derfor ikke markant positive afkast på amerikanske aktier op til den første renteforhøjelse. Men når vi kommer forbi den første renteforhøjelse, og vi har mere klarhed over, hvilken kurs den amerikanske centralbank vil tage, så falder vi tilbage til den grundlæggende årsag til, hvorfor renterne er på vej op – nemlig fortsat solid vækst i såvel global som amerikansk økonomi.
Investorerne skal derfor ikke blive for bange, hvis aktiemarkederne i de næste måneder svinger lidt mere end normalt. Og falder aktierne betydeligt tilbage – er vi højst sandsynligt klar med en købsanbefaling. Hold godt øje derude…

- Adam Estrup
- Alexandra Krautwald
- Anne E. Jensen
- Anne H. Steffensen
- Annette Franck
- Bo Bejstrup Christensen
- Bo Overvad
- Britta Schall Holberg
- Carl Holst
- Carsten Boldt
- Caspar Rose
- Casper Hunnerup Dahl
- Cecilia Lonning-Skovgaard
- Christian Engelsen
- David Munk-Bogballe
- Eelco van Heel
- Eric Ziengs
- Erik Høgh-Sørensen
- Esther Dora Rado
- Frank Lansner
- Gitte Winther Bruhn
- Hans Fogtdal
- Helge J. Pedersen
- Henriette Kinnunen
- Henrik Franck
- Henrik Funder
- Imran Rashid
- Jan Al-Erhayem
- Jan Bau
- Jens Balle
- Jens Ole Pedersen
- Jesper Boelskifte
- Johan Hygum Hillers
- Kaj Høivang
- Karim Ben M'Barek
- Karl Iver Dahl-Madsen
- Katerina Pitzner
- Keld Zornig
- Kersi F. Porbunderwalla
- Kim Ege Møller
- Kim Pedersen
- Kim Rud-Petersen
- Klaus Lund
- Knud Erik Andersen
- Kristian Hansen
- Lars Barfoed
- Lars Sander Matjeka
- Lars-Christian Brask
- Lasse Birk Olesen
- Line Rosenvinge
- Lisbet Røge Jensen
- Mads Lundby Hansen
- Martin Rasmussen
- Mette de Fine Licht
- Mette Mikkelsen
- Michael Stausholm
- Michael Winther Rasmussen
- Michael Winther Rasmussen
- Mikkel Grene
- Mikkel Krogsholm
- Mikkel Kruse
- Morten Sehested Münster
- Nikolaj Stenberg
- Nils Thygesen
- Per Hansen
- Richard Quest
- Rune Wagenitz Sørensen
- Steen Bech Andersen
- Steen Thomsen
- Steffen Hedebrandt
- Stina Vrang Elias
- Susanne Møllegaard
- Susanne Møllegaard
- Teis Knuthsen
- Thomas Harr
- Tim Vang
- Tobias Lau
- Torben Tolst
- Torsten Grunwald
- Tove Holm-Larsen
- Ulrik Heilmann
- Yasmin Abdel-Hak