OPEC mødes:Kampen om markedsandele fortsætter

authorimage
BLOGS
Af: Per Hansen
04. jun 2015

I morgen mødes OPEC i Wien for at beslutte om produktionsloftet skal ændres. Det mest sandsynlige er, at OPEC beslutter at fastholde den nuværende produktion. En evt. ændret strategi vil være et brud med det som har ligget i ånden og blev fastslået ved det seneste møde i efteråret:

 • OPEC opfatter aktuelt fortsat det bedste modsvar til primært den amerikanske skifergas til at være at producere mere snarere end at producere mindre. Ideen er at lavere priser vil gøre mere ondt i USA end inden for OPEC som generelt antages at have lavere produktionsomkostninger.
 • OPEC vil være bange for at hvis de eventuelt skulle reducere produktionsloftet, vil det blive opfattet som en åbning til amerikanerne, som vil erobre den ledige produktions- og salgskapacitet. Lavere produktion vil på en måde være at spille skifergas unødigt god.
 • En del af skifergas boomet i USA har kunne lade sig gøre på grund af kombinationen af høje oliepriser og et meget lavt renteniveau. En lav finansieringomkostning og en stor udlånsvillighed, har været en god amerikansk cocktail. Verden har passeret rentebunden og derfor vil det i fremtiden, kan være OPECs tanke, dyrere og sværere at finansiere nye skifergasinvesteringer. Med mindre priser på olie stiger markant, og det vil OPEC næppe være kede af.
 • Irans olieproduktion er fortsat under indflydelse af sanktioner. Hvis de bliver ophævet (atomaftale), vil det medføre et krav om en større iransk andel af kvoterne. Hvis produktionsloftet sænkes nu, vil andre producenter skulle sænke deres produktion ganske meget. En række lande har olien som den primære indtægtskilde, og derfor vil det økonomisk være smerteligt at gøre.
 • Selv om oliepriserne er steget med mere end 40 % fra de laveste priser, ligger de fremdeles ca. 10 % under det niveau som var gældende ved seneste OPEC møde i slutningen af november. OPEC betragter derfor fortsat de nuværende oliepriser som lave.

Er ”70 er det nye 105”?

Efter min opfattelse er det ikke tid til at øge din investering i olieaktier, massivt. Jeg deler opfattelsen af at ”70 er det nye 105”; i det mindste i en overgangsperiode. 70 USD/tønde som lokalt ”toppunkt”, vil gøre det relativ vanskeligere at tjene de større penge i en olieindustri, hvor selskabernes udmeldinger om lavere investering som en konsekvens af faldende indtjeningsevne ved lavere priser, skal tages bogstaveligt.

Flere olieaktier kræver prisstigninger

Eventuelt flere olieaktier i dit depot, skal have olieprisen som alibi. Forventer du markante olieprisstigninger, forholder sagen sig naturligvis helt anderledes og du vil på nuværende tidspunkt kunne gøre meget fornuftige langsigtede køb inden for ”værdikæden”:

 • Skifergasproducenter
 • Underleverandører til olieindustrien, herunder boregigge, etc
 • Selskaber med en relativ stor følsomhed over for Upstream (olieudvinding); eksempelvis Statoil.

Svært at finde aktieguld med lave oliepriser

Hvis det går som jeg antager, at olieprisen det kommende 1-2 år har fundet sig et nyt leje, vil afkastet i olieaktier primært komme fra:

 • Udbytter (fra større integrerede selskaber snarere end fra underleverandører, som allerede nu er hårdt pressede af de lavere priser.
 • Nøgletalstilpasning (selskaber som hurtigere end andre og hurtigere end investorerne og analytikerne har opfattelsen af, kan tilpasse sig og tjene penge i et ”lavere-olie-pris-scenario”
 • Selv om oliepriserne skulle have fundet sig et nyt og lavere leje, vil der fra tid til anden være prisudsving af større eller mindre kaliber, som kan påvirke forventningsdannelsen. Der kan altså, selv i en mindre attraktiv sektor, opstå interessante investeringslommer.
Profil
Per Hansen authorimage Jeg har arbejdet med investering i mere end 20 år. Primært med aktier og virksomhedsforhold. Men også med de forhold som skaber forudsætninger og rammebetingelser for virksomhederne og som påvirker investorernes lyst til at investere.

I mere end 10 år har jeg intensivt beskæftiget mig med perspektivering af udviklingen på de finansielle markeder og samspillet mellem investorerne, medierne og virksomhederne. I starten som analytiker og de seneste fem år som aktiestrateg.

Hos Nordnet kommer jeg som Investeringsøkonom til at fortsætte perspektiveringen af finansielle forhold og samspillet med investorerne. Udgangspunktet vil være at stå på de private investores side og forsøge at guide dem igennem og afmystificere investeringsprocessen.

Privat bor jeg i Århus; er gift og har 2 børn. Jeg er uddannet Cand. Merc. I Finansiering.

Tidligere bloggere på borsen.dk