Mod strømmen

authorimage
BLOGS
Af: Line Rosenvinge
23. maj 2015

Hvordan ville det være at trække stikket ud, skærme sig for omverdenen og kun beskæftige sig med dét, som man finder nydelse ved? Joris-Karl Huysmans beskrev i sin bog À Rebours fra 1884 hvordan en (dekadent) karakter forsøger at isolere sig fra den materielle, småborgerlige virkelighed og hengive sig til et sjæleligt, æstetisk univers. 

Billedkunstner Johannes Sivertsen har gjort det samme anno 2015. Tre måneder boede og arbejdede han på sit atelier. Resultatet er en serie vedkommende oliemalerier.

Venlige småformater hænger som perler på en snor. Her er ingen signatur og ingen tung ramme, selve lærredet flosser lidt med sin tørre stoflighed på blindrammens kant. Fronterne, selve billederne, er nøjsommeligt udførte motiver af detaljer som en tand, en anonym bog, en kant i et rum eller en gipsskulptur på et bord. Ubetydeligheder fikseret, fordi der var ro i det rum, hvor de blev til.

Jeg kan godt lide denne ro. Jeg kan også godt lide det rum, som ubetydelighederne peger på. For det er jo unægtelig sådan, at vi som moderne, kulturbærende mennesker ikke bare kan sætte os i et enkelt rum. Alt er ladet. Selv overfladisk æstetik har i sig tung historie.

I kunstnerens billeder ser vi også billeder fra kulturen; krucifiks og henrettelse. Foto og maleri. Men der er ro på, hengivelse. Vi kan se. Her er ingen flimmer. Kunstneren vil gerne have os til at nyde massen af de små oliemalerier. Faktisk bydes der på et lille glas ved indgangen: når man træder ind i udstillingsrummet står der som vanligt et lille bord med s/h-fotokopierede faktaark om udstillingen og en rumoversigt med titelliste. Dette bord har en enkel, hvid bomuldsdug, og man kan fra de to karafler forsyne sig med et lille glas sødt eller skarpt. Se, det er da nydelse! Billedkunstneren frister, man må gerne tage sig et glas, mens man går til kunsten. Ja tak.

Denne tekst står på Dagbladet Børsen. Det kunne give mening at spørge, om det er en salgsudstilling. Et kunstnerdrevet udstillingssted som OK Corral er ikke et sted, hvor man i udstillingen finder en prisliste. Men det er et udstillingssted, hvor det ofte er den udstillende kunstner, som selv passer udstillingen. Og man har vel lov at spørge.

Det er ikke denne slags kunst, som Lars Seier Christensen ville hænge op i sit Saxo Bank-domicil. Det larmer ikke nok. Men den, som har kunstværker som Sivertsens hængende, viser fin følsomhed og raffineret tænksomhed.

Udstillingen med Johannes Sivertsen kan ses på OK Corral i Carlsberg Byen til den 30. maj 2015. Alle billeder herunder er fra den aktuelle udstilling.

 


 

Profil
Line Rosenvinge authorimage Taler ofte og gerne om kulturens væsentlighed, har høje tanker om kunstens værd og stiller krav til kunstens kunnen. Deler det, som er godt og vurderer også det, som går galt. Her på bloggen får du en fornemmelse for aktuelle hændelser fra kulturens verden med tanke på bredere relevans. Men du får også indblik i afkroge af kunstlivet, som du ellers ikke møder den i dagspressen.

Rosenvinge er siden 2005 selvstændig via Tender Task som kunstkritiker, forretningsudvikler og salonværtinde.

Få Lines indlæg
som RSS-feed her
Tidligere bloggere på borsen.dk