Diamanter vs kunst, guld og platin

authorimage
BLOGS
Af: Katerina Pitzner
22. maj 2015

 

Diamanter er kostbare fordi, de er sjældne og eftertragtede. Pablo Picassos kunst er kostbart af netop samme grund. Alligevel er der forskel på, hvad investorer betaler mest for. Med en pris på ca. 650 millioner kr. for ét eneste gram holder naturligt farvede diamanter stadig rekorden.

Picassos værk, Les Femmes D’Alger, der i sidste uge brød prisrekord på Christies auktion i New York med en pris på 142 millioner dollar, er dermed det dyreste stykke kunst, der nogensinde er solgt på auktion. Det smukke kunstværk, som jeg desværre kun har set på et foto, skabte med rette overskrifter i hele verden. 

Og bevares, det er en imponerende sum for det smukke maleri, men på trods af den høje salgssum, er det faktisk stadig diamanter, der fører, når det gælder pris på koncentreret værdi opnået på auktion.

Det anerkendte diamantfirma Leibish & Co har gennem de sidste 6 år lavet en interessant markedsanalyse.

I December 2009 lavede de en graf, der viste, hvilke udvalgte værdigenstande, der opnåede højeste priser pr. gram på auktion.

Man besluttede at sammenligne priser på kunst, guld, platin, hvide diamanter og naturligt farvede diamanter, hvor den fælles måleenhed skulle være: Værdi pr. gram.

Da der ikke kommer mange farvede diamanter på auktion, kunne de først få et tal, da en naturlig farvet (fancy colored) diamant kom til salg. Herefter sammenlignede de resultatet for den dyreste hvide diamant og det dyreste kunstværk solgt på auktion samme dag. Til sidst indhentede de dagspriserne på guld og platin. Ved at opdele varegrupperne og vurdere dem ud fra værdi målt i gram, skabte de et sammenligningsgrundlag. Selvom den hidtil usete målingsmetode måske ikke er 100% retvisende, er de 3 grafer nu alligevel meget interessante.

(Concentration on Wealth in Diamonds December 2009, kilde Leibish & Co)

4 år senere, i 2013, brød værkerne, ”3 studies of Lucien Freud by Francis Bacon”, rekorden for det mest kostbare værk solgt på auktion nogen sinde. Det ændrede lidt på tallene, hvor kunst faldt gevaldigt, men holdt sin 2.plads.

(Concentration on Wealth in Diamonds November 2013, kilde Leibish & Co)

Selv med Picasso’s værk, Femmes d’Alger,  nyeste prisrekord på, er det stadig diamanter, der holder den største koncentrerede værdi.  Værket blev solgt for en pris, der langt oversteg vurderingen. Der blev ikke solgt en naturligt farvet diamant på auktion samme dag, men det gjorde der 2 dage efter. Da Christies solgte den 5.18ct Fancy Vivid Pink for USD 97.5 millioner blev det den højeste pris pr.ct. for en diamant i år, og gav dermed igen gevaldigt baghjul til de øvrige grupper.

(Concentration of Wealth in Diamonds - Benchmark: 13. Maj 2015)

Profil
Katerina Pitzner authorimage Katerina Pitzner blogger om det, der er værd at vide inden for diamantbranchen. Uanset om du overvejer at investere i egne ædelstene eller bare deler interessen for den eksklusive handelsvare, er Katerinas blog det rette sted at følge med.

På vegne af private forbrugere og investorer handler Katerina Pitzner direkte på verdensmarkedets diamantbørser og sidder selv som direktør for Copenhagen Diamond Exchange. Hun er desuden forfatter til bogen ”Diamantjægeren – en rå verden i glimt”.

Få Katerinas indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk