6 grunde til Bitcoin ikke er anonymt

authorimage
BLOGS
Af: Lasse Birk Olesen
14. maj 2015

I starten af 90’erne var det den gængse opfattelse, at alt hvad man foretog sig på internettet var anonymt. I dag er vi blevet klogere.

På samme måde har det i Bitcoins første år været den gængse opfattelse, at Bitcoin er et fuldstændigt anonymt pengesystem. Det har begejstret anti-autoritære grupper, mens det har vækket stærk skepsis hos banker og finansielle myndigheder. Faktum er dog, om man kan lide det eller ej, at Bitcoin er langt fra anonymt, og hver dag arbejder virksomheder på at trække mere information ud fra Bitcoins åbne system.

Her er seks grunde til, at Bitcoin ikke er anonymt:

1. Alle transaktioner er offentlige

Som et åbent, decentraliseret betalingsnetværk ligger det i Bitcoins natur, at alle transaktioner sendes ud til alle netværkets deltagere. Da det står frit for alle at deltage i netværket kan alle dermed også følge med i præcist hvilke transaktioner, der foretages. Der er sågar bygget nemt tilgængelige hjemmesider, der live viser aktuelle transaktioner.

2. Alle transaktioner gemmes for evigt

Bitcoins underliggende teknologi er en offentlig journal over alle transaktioner, der nogensinde er lavet. Journalen kaldes blockchainen. Det er ved at kigge i journalen, at alle netværkets uafhængige deltagere kan verificere, om afsenderen af en transaktion har dækning på sin konto. Dags dato er der lavet knapt 70 mio. transaktioner på Bitcoin-netværket siden Bitcoin startede i 2009, og hver eneste af dem er skrevet ned og gemt i journalen.

Alle kan hente en kopi af journalen, og den er desuden gjort nemt tilgængelig på diverse hjemmesider.

Mange har nok hørt om virksomheder, der blev hacket, hvor bitcoins blev stjålet. Men det er interessant at se, at ofte kommer tyvene aldrig til at bruge disse bitcoins til noget. For i den offentlige journal kan det ses helt præcist, hvilken Bitcoin-konto de stjålne bitcoins flyttes til, og derefter kan tyvene meget nemt komme til at afsløre deres identitet, hvis de prøver at sende dem videre. For lige så snart de gør, vil alle andre kunne se, at de stjålne bitcoins flyttes.

3. Vekselerer kan kæde en fysisk identitet op på bestemte bitcoin-konti

Når personer veksler deres kroner til bitcoin, eller deres bitcoin til kroner, sker det via en modpart eller en broker, som kan identificere personen.

For eksempel: I vores virksomhed Coinify danner vi bindeled mellem det traditionelle banksystem og Bitcoin. Hver gang vi foretager en veksling for en kunde er den ene del af transaktionen derfor altid mellem vores bankforbindelse og kundens bank. Modtager vi fx en bankoverførsel fra en kunde, der ønsker at købe bitcoins, fremgår kundens navn og adresse direkte af bankoverførslen. Derefter leverer vi bitcoins til kundens Bitcoin-kontonummer, og vi kan nu kæde kundens fysiske identitet op på et bestemt Bitcoin-kontonummer. Og jævnfør punkt 1 og 2 i denne artikel kan vi derefter se, hvorledes kundens bitcoins sendes til andre Bitcoin-konti.

4. Webshops kan kæde en fysisk leveringsadresse op på bestemt bitcoin-konti

Når en online butik sælger til en kunde, der betaler med Bitcoin, kan butikken kæde en fysisk leveringsadresse sammen med kundens Bitcoin-konto.

Fx kan Hungry.dk, der sælger take away mad for 900 danske restauranter og tager imod Bitcoin-betalinger, se præcist hvilket navn og hvilken postadresse, der skal leveres pizza eller sushi til. Og da Hungry.dk tager imod Bitcoin-betaling gennem en betalingsløsning fra vores virksomhed Coinify, så vil man via et samarbejde mellem Hungry og Coinify kunne kæde den fysiske leveringsadresse sammen med et bestemt Bitcoin-kontonummer, som der blev betalt fra, hvis det skulle blive nødvendigt.

5. Fysiske butikker kan kæde ansigter sammen med bitcoin-konti

Hvis en kunde betaler i en fysisk butik med Bitcoin, kan personalet og overvågningskameraer kæde ansigtet sammen med et bestemt Bitcoin-kontonummer. Når butikken eller butikkens betalingsudbyder modtager Bitcoin-betalingen kan de nemlig se, hvilket Bitcoin-kontonummer betalingen kommer fra.

6. Fuld compliance med Blockchain-analyseværktøjer

Den offentlige journal, blockchainen, der er Bitcoins teknologiske fundament, gemmer som nævnt alle Bitcoin-transaktioner for evigt. Det betyder, at alle kan forsøge at analysere sig frem til information om alle transaktioner, der nogensinde er foretaget.

Og det er ved at udvikle sig til en hel industri. I dag findes der adskillige virksomheder med det ene formål at hente information ud fra blockchainen. En af dem er danske Chainalysis, der er finansieret af det kendte danske softwarehus Trifork.

Chainalysis sælger sit produkt til børser, banker, betalingsudbydere og myndigheder, der håndterer Bitcoin-transaktioner, og som bl.a. ønsker at vide, hvor de modtager bitcoins fra, og hvor deres kunder sender bitcoins hen. Værktøjet kan fx identificere, om en virksomhed modtager bitcoins fra et land, som Danmark har en handelsembargo mod, såsom Nordkorea. Værktøjet kan også se, om en virksomhed modtager bitcoins fra folk, der har solgt varer på en af internettets anonyme markedspladser, hvor der kan handles med illegale produkter - eller om virksomheden sælger bitcoins til folk, der sender dem videre til lignende sider for at handle ind.

Værktøjer som dette kan give mulighed for at hente al den information om en bestemt Bitcoin-transaktion, som det normalt kræves af den finansielle regulering, man indhenter om finansielle transaktioner.

Kan naboen også se alt, hvad jeg køber?

Har man så overhovedet har noget privatliv tilbage, når man handler med Bitcoin?

Hvis alle butikker tog imod Bitcoin-betalinger på egen hånd til deres egen Bitcoin-konto uden at bruge en betalingsudbyder OG din nabo kendte en af dine Bitcoin-kontonumre, så ville analyseværktøjer som Chainalysis med et tilstrækkeligt stort datasæt (mange transaktioner) potentielt kunne fortælle din nabo, hvor du handler ind.

MEN når næsten alle butikker i dag tager imod Bitcoin-betalinger gennem udbydere som fx os hos Coinify, så kommer blockchain-analyseværktøjerne til kort. Din nabo vil i princippet kunne se, at du handler hos EN af de butikker, der benytter Coinify som betalingsudbyder. Men din nabo vil ikke kunne se HVILKEN butik. Hvis det skulle afsløres skulle en offentlig myndighed henvende sig til betalingsudbyderen og kræve at få at vide, hvilken butik en bestemt transaktion er gået til. På den måde bevares det personlige privatliv også i Bitcoin.

Men Bitcoin er altså langt fra anonymt. Og det er nok medvirkende til, at store etablerede spillere som NASDAQ samt NYSE og Spaniens næststørste bank har Bitcoin med i deres strategi.

Af Lasse Birk Olesen
Product Manager
Coinify - Integrating Bitcoin technology seamlessly with established financial institutions

Profil
Lasse Birk Olesen authorimage Lasse Birk Olesen er produktansvarlig hos Coinify, der gør det nemt at købe, sælge og tage imod digitale valutaer som betaling. Han skriver her på bloggen om teknologi og dens indflydelse på politik og samfundsforhold generelt. Lasse er uddannet ingeniør fra Danmarks Tekniske Universitet og National University of Singapore.
Tidligere bloggere på borsen.dk