Sjælden plante afslører diamanterne

authorimage
BLOGS
Af: Katerina Pitzner
11. maj 2015

En yderst kræsen og kvalitetsbevidst plante er fundet i Vestafrika.  Det ser nemlig ud til, at den kun vil vokse ovenpå mineraldepoter fyldt med diamanter. Opdagelsen kan betyde en total game changer for regionen.

Pandanus Candelabrum er en tornet palmelignende plante, som kun vokser ovenpå kimberlitdepoter, som er den vulkanklippetype, man finder i gigantiske kolonneformer under jorden. Det er dem, der bærer diamanter op fra jordens indre. Planten lever af de høje indhold af mineraler og andre gavnlige gødningsstoffer.

Ifølge Haggerty, der er researcher for Florida International University, har vestafrikanerne, indtil fornylig, ikke haft en pålidelig metode til at lokalisere disse koncentrerede depoter med diamanter, som kan være blot ganske få hektar ude midten af sumpen.

Haggerty opdagede sammenhængen mellem diamantforekomster og plantens tilstedeværelse. Han fortæller at Liberia har haft mange mineoperationer i gang, men at man ikke havde en fast strategi, der kunne føre dem frem til diamanterne. Det betød ofte, at man skulle søge i tætbevoksede sumpområder, hvor man ikke kunne se en mere end en meter foran sig.

Ved at tage utallige jordprøver opdager Haggerty pludselig et kimberlitrør på størrelse med 500 x 50 meter, men den måske mest interessante opdagelse er: Pandanus Candelabum. Diamantplanten med de fine fornemmelser, som kun synes at trives i den unikke blanding af mineraler, som findes i jord med kimberlit.

Det er dog ikke alle kimberlitdepoter, der indeholder diamanter. Faktisk er det kun omkring 1 pct. af de indtil nu opdagede kimberlitrør i verden, der indeholder tilstrækkelige depoter af diamanter af smykkekvalitet, der gør dem værd at grave ud. ”Hvis planten er så kræsen, som det ser ud, har diamantjægere i Vestafrika fået en nem og meget sikker måde at finde diamanter på”, siger geolog Steven Shirey.

Profil
Katerina Pitzner authorimage Katerina Pitzner blogger om det, der er værd at vide inden for diamantbranchen. Uanset om du overvejer at investere i egne ædelstene eller bare deler interessen for den eksklusive handelsvare, er Katerinas blog det rette sted at følge med.

På vegne af private forbrugere og investorer handler Katerina Pitzner direkte på verdensmarkedets diamantbørser og sidder selv som direktør for Copenhagen Diamond Exchange. Hun er desuden forfatter til bogen ”Diamantjægeren – en rå verden i glimt”.

Få Katerinas indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk