Har Danmark råd til storby-vanvid?

authorimage
BLOGS
Af: Kristian Hansen
07. maj 2015

Et Thyborøn-firma måtte sige pænt nej tak til en 11 millioner kroner stor kontrakt på grund af for få folk. Ordren gik til Irland.

Du kan læse historien her, hvor også andre nordvestsjyske eksportvirksomheder står frem og fortæller om akut mangel på arbejdskraft:

http://borsen.dk/nyheder/avisen/artikel/11/110801/artikel.html?hl=SGV0YQ

Sådan har det desværre været i nogen tid i området, hvor der ellers er rigtigt godt gang i hjulene på erhvervsområdet.

Derfor lyder spørgsmålet:

Har Danmark virkelig råd til at udsulte vækstområder i landet ved at centralisere alle sundhedstilbud, uddannelser, forskning og al ande statslig og regional aktivitet til overbefolkede storbyer med trafikale problemer og skyhøje huspriser?

Den centralistiske storby-vanvids tankegang kvæler jo nogle af Danmarks vigtigste vækstvirksomheder: Virksomheder der står for eksporten!

Når man systematisk flytter sundhedstilbud, uddannelse og statslige og regionale  institutioner til de større byer – så bruger man ikke blot skattekroner på at embedsmænd, studerende og forskere skal arbejde på de dyreste adresser i landet (og i øvrigt forværrer de trafikale problemer ind til storbyerne yderligere).

Nej, men er højst uhensigtsmæssigt også med til at besværliggøre betingelserne for vækst i områder af Danmark, der står for en betydelig del af Danmarks eksport, hvad enten det er inden for fødevare, fiskeri, landbrug, offshore, produktion og fremstillingsvirksomhed.

For at tiltrække arbejdskraft skal være gode sundhedstilbud, et mangfoldigt udbud af jobmuligheder og en god variation af uddannelsestilbud til stede.

Ellers risikerer vi at dræne disse vigtige områder af landet for udviklingskraft, som Danmark i allerhøjste grad har brug for.

Mit svar er derfor:

Vi har som land IKKE råd til den nuværende storby-vanvid, hvor alt hovedløst centraliseres både statsligt og regionalt.

Profil
Kristian Hansen authorimage Kristian Hansen er kommunikationschef i Lemvig Kommune og har mange års erfaring med journalistik og strategisk kommunikation.

Han er forfatter til flere erhvervsbøger og er uddannet cand. scient.
pol. fra Aarhus Universitet.

På Borsen.dk blogger han primært om vores digitale samfund og det jyske erhvervsliv.

Indlæg er udtryk for hans personlige holdninger.


Tidligere bloggere på borsen.dk