SENESTE NYT KURSER Bliv kunde

HR funktionen har udspillet sin egen rolle

authorimage
BLOGS
Af: Alexandra Krautwald
30. Apr 2015

Man kæmpede for, at de skulle med i direktionen. Og det kom de. Hensigten var god. De skulle tilføre værdi, arbejdsglæde og ikke mindst økonomisk udvikling. Men HR funktonen virker ikke som tilsigtet.

Virkeligheden er nemlig desværre den, at de fortsat ikke forstår sig på forretning. De igangsætter stadig enkeltstående forandringsprojekter, der ikke i tilstrækkelig grad understøtter virksomhedernes nerve. Og da de ikke er dygtige til hverken strategiudvikling og –implementering bidrager de ikke til at sætte aktiv adfærdsorienteret strøm til de mange forkromede ord.

Manglende mod til at udfordre topledelsen

Mange af HR medarbejderne mangler desuden kugler, der er store nok til at stille de uartige spørgsmål til topledelsen, kræve og sige fra, når disse igen og igen nedprioriterer de menneskelige og adfærdsorienterede aspekter i hverdagens arbejde. Alt for ofte ser jeg, at HR blot er en stik-i-rend-dreng funktion til øverste leder, der sidder der i sit elfenbenstårn og udstikker urealistiske mål til de medarbejdere, vedkommende ikke har med sig.

I modsætning til virksomhedernes topledere, så forstår HR sig på mennesker. Desværre har de ikke brugt denne viden på området til særlig meget andet end igangsættelse af nogle kurser og implementering af medarbejdermålinger og en endeløs række af udviklings,- ansættelses og -afskedigelsessamtaler.

Fremtidens HR består af adfærdsdesign og ikke andet

Jeg ser fremtidens HR funktion som et korps af spejdere, der forstår sig på at designe omgivelser. Fremtidens opgave drejer sig om at konkretisere ønsket adfærd og få tingene til at ske. Men i modsætning til fortidens mange øvelser der gik på at ændre medarbejdernes holdninger og indre motivation og dedikering i jobbet, så byder anden-generations-HR-arbejde på opgaven at kunne tilrette omgivelserne, så de matcher medarbejdernes normer, kultur og nedarvede biologiske præferencer. Det bliver således afgørende at de kan etablere en platform, hvor det bliver nemt at være medarbejder i årene frem. Nutidens manglende motivation, drænede og overbelastede medarbejdere, stresstilfælde, åbne kontorlandskaber og en overflod af kompleksitet i måderne at arbejde på, viser at der er behov for noget andet.

De HR medarbejdere der kan dette ”andet” overlever i jobbet. Resten gør ikke. 

Profil
Alexandra Krautwald authorimage Alexandra Krautwald blogger om de konsekvenser, erhvervslivets udvikling har for ledere. Hvis du sidder i chefstolen, er det her, du skal følge med for at holde fingeren på pulsen.

Som rådgiver for top- og mellemledere og forfatter af tre bøger om ledelse har Alexandra Krautwald de bedste forudsætninger for at give brugbare indspark til debatten om, hvad der skal til for at lede med succes.

Få Alexandras indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk