"Diamanter er måske ikke længere pigernes bedste ven"

authorimage
BLOGS
Af: Katerina Pitzner
28. apr 2015

Den overskrift kunne vi i går læse på www.finans.dk http://finans.dk/live/erhverv/ECE7657394/Diamanter-er-måske-ikke-længere-pigernes-bedste-ven/

Overskriften er vist lidt af en tilsnigelse, men den har et godt blikfang, og der skulle da heller ikke gå så længe, før jeg fik en opringning fra en journalist, der bad om en kommentar til den.

Artiklen, som jeg allerede havde nået at læse, tilbyder mange informationer, men blander desværre æbler og pærer.

Jeg kan godt forstå, at det kan være svært ikke at skære alle diamanter over én kam. Når der skrives om diamanter i den store verdenspresse, bliver de to overordnede områder:

1)   Rådiamanter og

2)   Slebne diamanter

ofte (læs næsten altid) blandet sammen, hvilket kan give anledning til at drage fejlagtige konklusioner om, hvordan det går i branchen. Det er således ikke fordi fakta er usande, men der er tale om 2 forskellige grene i branchen.

Den korte er version er, at de 2 grene i diamantbranchen fortsat lever, hver deres liv og påvirkes af ydre omstændigheder på hver deres måde og i hver deres tempo.

Selvom at der ikke er lige så stor kløft mellem disse, som der har været tidligere, kan man ikke tage graferne og tallene fra den ene branche og copy/paste til den anden.

Finansieringskvaler pga. ned –og omlægning af ædelstensfinansierende banker og en knap så aggressiv efterspørgsel, som tidligere, har medført en nedjusteret udvinding af rådiamanter i visse områder. Det er en automatisk og hurtig reaktion, som også værksættes, når man opdager, at kvaliteten af råmaterialet ikke er god nok til smykkeindustrien. Udvindingen er meget omkostningstung, og der justeres hele tiden for, at det kan betale sig. For en diamanthandler er det et velkomment pusterum.

Branchen for slebne diamanter lever fortsat sit eget liv, hvor loven om det fysiske og færdige udbud og efterspørgslen hersker.

For tiden betyder det, at smykkediamanter i visse størrelser og kvaliteter er lidt billigere pr. ct., mens andre slår prisrekorder og næsten er umulige at opdrive. Business as usual. Sådan er det altid.

For smykkekøberne er det positivt, at priserne på mange kvaliteter og størrelser er blødt lidt op, men det er næppe nået ud i butikkerne og kan desværre ikke helt kompensere for den tårnhøje dollarkurs.

Diamanters handelsvaluta er USD, hvorfor danske smykkekøbere måske vil synes, at smykker virker dyrere nu, end for f.eks. et trekvart år siden.

At diamanter stadig er pigernes bedste ven hersker der ingen tvivl om. Der skal mere end økonomiske mekanismer og op –og nedjusteringer til at ændre den fascination mange mænd og kvinder nærer for disse sten.

Profil
Katerina Pitzner authorimage Katerina Pitzner blogger om det, der er værd at vide inden for diamantbranchen. Uanset om du overvejer at investere i egne ædelstene eller bare deler interessen for den eksklusive handelsvare, er Katerinas blog det rette sted at følge med.

På vegne af private forbrugere og investorer handler Katerina Pitzner direkte på verdensmarkedets diamantbørser og sidder selv som direktør for Copenhagen Diamond Exchange. Hun er desuden forfatter til bogen ”Diamantjægeren – en rå verden i glimt”.

Få Katerinas indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk