Er Kina et hul i jorden?

authorimage
BLOGS
Af: Bo Bejstrup Christensen
17. apr 2015

Der var engang, hvor Kinas vækst var over 10 pct. Hvor bilsalget eksploderede, mærkevareproducenterne havde kronede dage, og appetitten på råvarer synes uendelig. Kort sagt, resten af verden nød rigtig godt af den høje kinesiske vækst  - lige fra bilproducenterne i Tyskland til råvareproducenterne i Latinamerika og modehusene i Europa.

Nu oplever Kina en meget svag eksportvækst, meget svag vækst i industriproduktionen, mens privatforbruget skuffer. Boligsalg, boligpriser og boligbyggeri falder. I første kvartal af 2015 oplevede Kina sandsynligvis den svageste vækst siden finanskrisen i 2008.

Betyder det så, at Kina nu et hul i jorden?

Dertil er svaret nej. For det første har myndighederne i en længe periode været fokuserede på at forhindre en boligboble. I den forbindelse har man strammet udlånsvilkårene på boligmarkedet og dæmmet op for udlånsvæksten. Så nedturen på boligmarkedet er til en vis grad selvforskyldt. Samtidig igangsatte den nye politiske ledelse en historisk anti-korruptionskampagne, som bl.a. har ramt efterspørgslen efter luksusvarer. Hertil kommer en ny og fokuseret indsats mod forurening.

Lægger vi dertil, at renterne i Kina stadig er relativt høje, og at den kinesiske valuta er steget betragteligt i værdi, fordi den har fulgt dollarens styrkelse, så er kinesisk økonomi blevet ramt af en række negative stød. Helt centralt er det i vores optik, at udlånsvæksten i første kvartal af 2015, er den laveste i mere end 10 år – og det kommer på ryggen af en flerårig periode med udlånsvækst helt op over 20 pct. om året.

Vi forventer økonomiske lempelser

Væksten er nu så svag, at den ligger under Kinas langsigtede potentiale, som vi vurderer til at være lige under 6 pct. Specifikt er svagheden på boligmarkedet i centrum, hvorfor myndighederne efter vores mening nu fokuserer på at få finansiel stabilitet. Derfor forventer vi at se en yderligere lempelse af den økonomiske politik. Der vil uden tvivl komme rentenedsættelser. Men for os er det helt centralt, at man allerede har lempet adgangen til boliglån, og vi vurderer, at udlånsvæksten nu får lov til at stige en smule.

Sætter vi det sammen med, at den kinesiske valuta sandsynligvis ikke vil styrkes med samme hastighed, så mener vi, at kinesisk vækst vil tiltage. Men vi er overbeviste om, at myndighederne fortsat vil have stor fokus på korruption og forurening, og at man stadig ikke ønsker for høj aktivitet på boligmarkedet.

Det betyder, at vi forventer at se en moderat forbedring i væksten til omkring 6-6,5 pct. Men det vil ikke være en vækst som den, vi var vant til. Råvarepriserne er ikke på vej mod tidligere tiders tinder, og luksusproducenterne skal stadigvæk indstille sig på en anden efterspørgsel fra Kina.

Der er tale om en kortvarig bedring

Hvad betyder det så for de finansielle markeder?

Vi er moderat optimistiske omkring væksten i Europa og USA, hvorfor Kina og de andre nye markeder vil få støtte herfra. Og med stigende kinesisk vækst vurderer vi, at aktier i de nye markeder vil gøre det bedre, end de har gjort de sidste seks måneder. Men vi understreger, at der er tale om en kortvarig og moderat bedring - på længere sigt står en række lande i de nye markeder stadig med betydelige udfordringer. Udlånsvæksten i dele af Asien er stadig for høj, mens lande i Latinamerika kæmper med de offentlige finanser og betalingsunderskud.

Det betyder fx, at nogle lande i Asien vil drage nytte af den amerikanske vækst, mens selvsamme vækst vil få den amerikanske centralbank til at hæve renten senere i år. Stigende amerikanske renter kan forårsage problemer for de lande, der er mest afhængig af udenlandsk kapital. Sluttelig - hvis den kinesiske vækst accelerer til over 8 pct., kan myndighederne hurtigt stå med bekymringer igen i form af betydelige boligprisstigninger og fornyet vækst i boligbyggeriet.

Det giver efterhånden mindre mening at tale om de nye markeder som region, fordi forskellene mellem landene er så betydelig.

Derfor er vores mantra fortsat, at man skal være selektiv og påpasselig, når man investerer i de nye markeder, herunder også i kinesiske aktier. 

Profil
Bo Bejstrup Christensen authorimage Bo Bejstrup Christensen blogger om udviklingen på aktiemarkedet, og hvornår man som investor bør skrue op eller ned for aktier og obligationer. Har man penge på spil, er han den rigtige at kigge over skulderen.

Som chefanalytiker i Danske Invest og Danske Capital har Bo Bejstrup Christensen 791 mia. kr. under forvaltning. Han er uddannet ved KU og Cass Business School med en MSc i Finansiering, Økonomi og Økonometri og har ti års praktisk erfaring.

Tidligere bloggere på borsen.dk