Er Europa det nye powerhouse?

authorimage
BLOGS
Af: Bo Bejstrup Christensen
15. apr 2015

2015 har foreløbig været utrolig gavmild ved de europæiske aktier. Men lad os lige se lidt tilbage. Efter flere år med krise og lav vækst var 2014 nemlig året, hvor væksten i euroland for alvor skulle komme tilbage. Det gik også fint i de første måneder med en vækst tæt på 2 pct. Men hen over sommeren og det tidligere efterår tabte euroland fart, og væksten nåede ned nær 1 pct.

Pessimismen spredte sig igen, og den lave vækst fik bl.a. Den Europæiske Centralbank (ECB) til at signalere fornyede lempelser af pengepolitikken. Vores vurdering er nu, at væksten i euroland igen er tæt på 2 pct. De åbenlyse drivkræfter er en svækket valuta, lavere oliepris og ECB’s lempelige pengepolitik.

De europæiske aktier er allerede steget 20 pct. i år, og givet at førnævnte faktorer er midlertidige, er det springende spørgsmål selvfølgelig: Stopper det her?

Vores svar er nej. Vi mener, at væksten vil fortsætte med at stige. Det helt afgørende for os er, at ECB i går offentliggjorde den seneste undersøgelse af bankernes villighed til at låne penge ud. Det overordnede budskab fra undersøgelsen er, at bankerne fortsætter med at lette adgangen til kredit for den private sektor. Men det helt centrale for os er, at bankerne rapporterer, at de nu letter adgangen for kredit til små og mellemstore virksomheder i det højeste tempo i de seneste fem år.

Væksten kan accelerere

Når vi ser bort fra de midlertidige faktorer - herunder valuta og olie - så er bedre vilkår generelt og mere specifikt den bedre adgang til bankfinansiering afgørende for at få den europæiske vækstmotor op i gear og for, at den fortsætter i relativ høj fart. Det betyder, at vi forventer, at væksten i euroland, som efter vores vurdering i dag er omkring 2 pct., kan accelerere til 2,5 pct.

For en region, hvor den langsigtede potentielle vækst er tættere på 1 end på 2 pct., er det en rigtig flot udvikling. Og det er den primære årsag til, at vi  stadig anbefaler vores investorer at være investeret i europæiske aktier. Det gør vi trods de allerede store stigninger på europæiske aktier i år, og selvom at vi dog - trods alt – også selv har taget lidt gevinst hjem på de europæiske aktier.

Når alt dette er sagt, så minder vi dog endnu engang om, at den store trussel mod væksten i euroland fortsat er de politiske risici, ligesom den første renteforhøjelse fra den amerikanske centralbank senere i år kan give skvulp på markedet. Det er derfor vigtigt, at man som investor løbende forholder sig til markedsudviklingen og den eksponering, de europæiske aktier udgør i ens portefølje. Vi forventer selvfølgelig heller ikke, at europæiske aktier bliver ved med at stige med raketfart. Men det centrale budskab står ved magt - der er stadig værdi i europæiske aktier.

Højeste vækst siden før eurokrisen

Betyder dette så, at Europa er det nye powerhouse i den globale økonomi?

Svaret er selvfølgelig nej. Selvom 2,5 pct. vækst er flot, så kommer det efter en lang periode med meget, meget svag vækst. Og selvom det går fremad med pæn hastighed, så er udgangspunktet meget svagt. Ledigheden er stadig alt for høj i mange lande, og virksomhedernes investeringer ligger stadig underdrejet. Sammenligner vi med USA, hvor væksten har skuffet i årets første kvartal og efter vores vurdering har været omkring 1,5 pct., så forventer vi stadigvæk, at amerikansk økonomi vokser omkring 3 pct. i resten af 2015. Men det ændrer altså ikke på, at eurozonens økonomi lige nu vokser med den højeste hastighed siden før eurokrisen, og det er noget, vi alle sammen skal glæde os over.

Profil
Bo Bejstrup Christensen authorimage Bo Bejstrup Christensen blogger om udviklingen på aktiemarkedet, og hvornår man som investor bør skrue op eller ned for aktier og obligationer. Har man penge på spil, er han den rigtige at kigge over skulderen.

Som chefanalytiker i Danske Invest og Danske Capital har Bo Bejstrup Christensen 791 mia. kr. under forvaltning. Han er uddannet ved KU og Cass Business School med en MSc i Finansiering, Økonomi og Økonometri og har ti års praktisk erfaring.

Tidligere bloggere på borsen.dk