Vent lige lidt med det valg

Lisbet Røge Jensen

Udskriver hun valg imorgen? Hvis bankdirektør Lars Seier Christensen får ret i sin forudsigelse, så gør hun.

På Facebook udskrev han medio marts en konkurrence om en flaske (rigtig) god vin:

"Hvornår kommer valget og hvorfor?
Jeg tror det er tæt på og gætter på den 28. April.
Fordi:
Væksten i Q4 var lidt bedre, men nok revideres tilbage i Q1.
Meningsmålingerne ser lidt bedre ud.
Alternativet må ikke nå at bide sig fast.
Statsministeren har lidt bedre personlige rankings.
Johanne skal jo nok have en lille betaling for sin støtte (hun ryger ud, hvis valget kommer sent).
Jeg tror ikke HTS får bedre chancer og risikoen ved at vente er større end ved at tage valget før sommeren."

"Hvad tror du?", spurgte Seier sine Facebookvenner, og buddene var mange og sikkert velbegrundede. Legen er underholdende, selvom alt er gætværk.

Jeg håber, statsministeren venter. Vil hun overhovedet genvælges? Hvis hun vil, kan jeg ikke se det. 

Selvpromoveringen er der naturligvis. Det samme gælder de populistiske "velfærd uden grænser"-budskaber med friske fotos af Thorning i arbejdstøjet.

Men hvad VIL Socialdemokraterne? Hvad er det, der virkelig, rigtigt, for alvor venter.

Bjarne Corydon siger reformer. Flere reformer, bredere reformer, reformer af den offentlige sektor. Han siger:

"Den vigtigste, jeg har været med til at forhandle, er folkeskolereformen. Den absolut vigtigste. I næste valgperiode kommer du til at se mere af den slags."

Spændende. Den reform var folkeligt upopulær, men effektiviserede sikkert den del af den offentlige sektor, så godt man nu kan, når man ikke ønsker flere frie skoler og mere magt til borgerne. Gad vide, hvad Corydons nye reformløfte helt konkret betyder? Børnehavetvang? Storinstitutioner? Begrænsninger på de i forvejen sparsomme fritvalgsordninger i ældreplejen? Mere ensretning. Vi taler nok ikke reelle reformer af det offentlige forbrug, herunder liberalisering i form af flere fritvalgsordninger, plads til flere private udbydere og mere konkurrence (selvom det er tiltrængt). Eller gør vi? Blå Bjarne ...

Havde partiet nogle virkelig gode bud, som ovenikøbet var socialdemokratiske, kunne man bare smide dem på bordet. Hvorfor dog ikke? Ingen grund til at frygte, at andre partier stjæler noget, de i grunden ikke ønsker sig.
Man har åbenbart ikke noget konkret, som ikke minder om noget, de andre allerede har eller kunne tænkes at kopiere.

Det er problemet. De to største partier ønsker sig stort set det samme: Fortsat administration af den velfærdsstat, "vi kender".
Socialdemokraterne vil dele flere penge ud, nu med en tilrettet profil på indvandrerområdet.
Venstre vil dele de samme penge ud, nu med en tilrettet profil på indvandrerområdet.

Det er smertefuldt uambitiøst over hele linjen.

Alle søger hen mod Dansk Folkepartis populære velfærd-/indvandringsmix, men ingen kan alligevel hamle op. Identitetskriserne får pæne damer langs kystbanen og arbejdere i fællesskab til at flytte krydset til DF-afdelingen denne gang. Inden længe er Tulle statsminister.

Skulle vi ikke vente lidt med det valg?
Mit gæt er, at Helle Thorning ikke er helt vild i varmen for at sidde fire år mere. Hvad taler for, at hun skulle blive? Der venter hende sikkert noget interessant i horisonten, og hun kan gå med fred og en historie om, at Danmark fik det bedre under hendes regering.

Corydon kan inden september udtænke hvilke reformer, vi har i vente. Venstre kunne bruge tiden til at finde på noget lidt vildere end fem kønsløse mærkesager

Kære Helle
Vent lige med det valg. Det kan blive meget sjovere til efteråret, hvis alle altså tager sig lidt sammen. Ved du dog allerede nu, at ingen har tænkt sig at gøre noget originalt, så fyr den af. Lad os få det overstået, så vi kan komme videre. Er det ikke sådan, I siger ovre i S: "Vi skal videre"? Det skal vi andre faktisk også. Så må vi tage den derfra.


 

Se flere blogsProfil

Lisbet Røge Jensen

Lisbet Røge Jensen

redaktør og lederskribent, Børsen
På denne blog holdes kapitalismens fane højt. Kig her efter de små ting, der tegner de store liberale linjer i samfundet, og kig efter godt og dårligt nyt om frie markeder, frie mennesker og personligt ansvar.

Lisbet Røge Jensen støber kugler i Børsens holdningsmæssige hovedsæde, debatredaktionen, og er redaktør på avisens hyldest til dem, der tør noget og gør noget - bogen "De handlende" - som Børsen udgav i april 2017. Hun er i tidernes morgen uddannet realkreditrådgiver og siden hen cand.merc. fra CBS.