Nyt arabisk forår, nu med krig

authorimage
BLOGS
Af: Yasmin Abdel-Hak
27. mar 2015

Der er forår på vej. Man kan mærke det i luften. Såmænd også i Mellemøsten. Man får helt sommerfugle i maven over, hvad foråret har at byde på.

Med Saudi Arabiens (og en koalition på 10 landes) angreb på Houthi oprørerne i Yemen, er foråret rigtigt skudt i gang i regionen. Er dette i virkeligheden en proxy krig mellem Saudi Arabien og Iran? Det er svært at tro andet. Iran har støttet Houthi stammen med våben og militærtræning gennem en årrække. På nuværende tidspunkt har Iran en meget klar interesse i at reagere afdæmpet. Landets primære fokus er at få forhandlet en aftale på plads om landets atomprogram. Først og fremmest fordi det efter Irans egen opfattelse, vil styrke landets position i hele regionen. Det er imidlertid bestemt ikke i Saudi Arabiens interesse, at Iran bliver styrket som aktør i regionen.

For begge lande gælder, at Yemen er et vigtigt geostrategisk land, hvis primære rolle er at fungere som bufferzone mellem Saudi Arabien og Iran.

Hvis de saudi arabiske angreb fortsætter over en længere periode, vil Iran utvivlsomt reagere militært.  

Hvad vil disse angreb betyde for Al Qaeda (AQAP) i Yemen, som jo i øvrigt er finansieret af Saudi Arabien? Vil Al Qaeda gå ind i krigen som decideret aktør? Shiamuslimske Hezbollah fra Libanon er allerede på nuværende tidspunkt i et tæt samarbejde med Houthi oprørerne for at etablere deres position i Yemens hovedstad, Sanaa.

Man kan allerede nu frygte, at Yemen er næste land, der kollapser. Syrien og Irak blev ramt af Islamisk Stat-syndromet. Spørgsmålet er, om Yemen bliver det næste værtsland for Islamisk Stat.

Her gik man ellers og var lettere optimistisk over, at Islamisk Stat – ikke overraskende - er ved at tabe terræn og støtte. Seneste tal viser, at deres territorium er mindsket med 25 %, ligesom de økonomisk har mistet 75 % af deres indtægter. Der er tilsvarende intern uro i kalifatet med borgere, der enten flygter fra området, eller klager over stigende spændinger mellem ”lokale” borgere og alle de udefrakommende, europæiske støtter af Islamisk Stat.

Så vidt så godt. Islamisk Stat er som sådan et tydeligt bevis på, at deres koncept om et kalifat ikke holder i længden. Det vil falde fra hinanden på et tidspunkt.

Problemet er imidlertid, at grupper som Islamisk Stat ikke kun er et problem, men først og fremmest et symptom. Et symptom på det kaos, der hersker i Mellemøsten i disse år, mere end nogensinde før. Et symptom på det kaos, der opstår, når stater falder fra hinanden og kollapser med dertilhørende statsstrukturer. Det er lige præcis i det vakuum, Islamisk Stat kommer ind og finder støtte.

Så selvom de er ved at tabe terræn i Syrien på nuværende tidspunkt, kan det være, at en ny mulighed viser sig i Yemen.

Hvis Iran reagerer militært i Yemen på de saudi arabiske angreb, vil ikke bare kaos – men også forvirringen – være total.

Iran støtter Irak i kampen mod Islamisk stat i form af militærpersonel og -materialer. Det amerikanske luftvåben sikrer luftrummet, således at iransk-støttede militser i Irak kan bekæmpe Islamisk Stat. Og på samme tid støtter amerikanerne Saudi Arabien i angrebet på Yemens Houthi oprørere, som er støttet af Iran.

Forvirret? Åh jo såmænd. Der er i sandhed et nyt forår på vej til Mellemøsten.

Profil
Yasmin Abdel-Hak authorimage Yasmin Abdel-Hak er jurist med speciale i menneskerettigheder og mellemøstlige forhold. Hun har i mange år arbejdet med menneskerettighedskrænkelser i Mellemøsten. Yasmin er endvidere stud.mag. i mellemøststudier. Her på bloggen skriver hun om politik, økonomi og menneskerettigheder i Mellemøsten. Om Danmarks rolle i forhold til regionen. Om mediernes rolle og den politiske diskurs i forhold til området.
Tidligere bloggere på borsen.dk