Rentestigninger gør ikke aktieinvestorerne søvnløse - endnu
Den amerikanske centralbank, FED ændrede som forventet renteindstilling og fjernede ”tålmodig” i fra deres vokabularium i forbindelse med sidste uges møde. Det modsatte af tålmodig behøver ikke at være utålmodig, men kan være ”mindre tålmodig”. Investorerne skal på kort sigt ikke frygte et aktiekollaps, når renterne stiger på et tidspunkt i løbet af 2015.
FED mindre tålmodig
Som ventet fjernede den amerikanske centralbank, FED efter sidste uges møde bemærkningen om at de fortsat vil forblive pengepolitisk tålmodige. Udmeldingen var naturlig, da et ”0” renteniveau ikke er forenelig med 3 % samfundsvækst; også selv om inflationsforventningerne er lave og bliver holdt nede af ikke mindst de lave oliepriser.
FED nedjusterer vækst og inflationsforventninger
Investorerne reagerede positivt efter FEDs udmelding. Aktierne steg mens USD og renterne faldt. Denne udviklingskombinatorik var ikke overraskende; især ikke fordi FED samtidig nedjusterede forventningerne til de kommende års vækst og samtidig fortsat forventer en inflation, som ligger et stykke væk fra målsætningen om 2 % inflation. Investorerne tolkede i høj grad udmeldingen som om den mindre tålmodighed ikke per automatik betyder, at FED bliver decideret utålmodig. Modsætningen til tålmodig kan således meget vel tænkes at være ”mindre tålmodig” snarere end decideret ”utålmodig”.
Rentestigninger gør obligationer mere interessante
Når FED inden for de kommende 2-3 møder begynder rejsen mod mindre renteunormale tilstande, vil det potentielt kunne have en indflydelse på investorerne på flere fronter:
- Stigende renter gør obligationer mere attraktive på grund af det stigende afkast. De seneste år har de faldende renter netop betydet, at investorerne i stort omfang er søgt over i og mod aktier.
- Stigende renter har på et tidspunkt en betydning for den økonomiske vækst, som giver rammebetingelserne for virksomhedernes udvikling i omsætning og indtjeningen.
Aktier kan godt lide (mindre) rentestigninger
Investorerne bør være opmærksom på de stigende renter, men på kort sigt er der ingen grund til decideret at frygte udviklingen. Det er der flere årsager til:
- Renteniveauet er så lavt, at selv rentestigninger på 100 basispoint (1 %) næppe har nogen større betydning for økonomien.
- Det afgørende er ofte hastigheden hvormed rentestigningen sker og i hvor stor udstrækning det kommer bag på investorerne.
- Historisk har realrenten (renter minus inflation) ligger på 2-3 % for så vidt angår 10 årige obligationer. Aktuelt befinder kerneinflationen (eksklusive størrelser som svinger mere (fødevarer og energi) på ca. 1,65 % i USA. Et mere normalt eller mindre unormalt renteniveau tilsiger 10 årige amerikanske renter på 3,5-4,5 % mod de aktuelle ca. 2 %.
- Stigende renter er et udtryk for at økonomien er på vej til at blive mindre unormal og signalerer, at finanskrisen kommer mere og mere på afstand.
- Stigende renter og faldende obligationskurser vil initielt give obligationsejere kurstab. I starten af en ”renteoptur”, vil kortsigtede investorer søge væk fra obligationer og over imod aktier.
Aktieniveau og risikovillighed farligere end stigende renter
Stigende renter vil kunne mærkes, men starten på en renteoptur, vil næppe alene give investorerne aktiekuldegysninger. Hvis stigningerne sker i uventet høj fart, vil investorerne dog kunne blive nervøse. Ikke mindst fordi aktierne de seneste år er steget så markant uden større korrektioner, så investorerne kan have glemt at der er en risiko forbundet med aktieinvestering.

- Adam Estrup
- Alexandra Krautwald
- Anne E. Jensen
- Anne H. Steffensen
- Annette Franck
- Bo Bejstrup Christensen
- Bo Overvad
- Britta Schall Holberg
- Carl Holst
- Carsten Boldt
- Caspar Rose
- Casper Hunnerup Dahl
- Cecilia Lonning-Skovgaard
- Christian Engelsen
- David Munk-Bogballe
- Eelco van Heel
- Eric Ziengs
- Erik Høgh-Sørensen
- Esther Dora Rado
- Frank Lansner
- Gitte Winther Bruhn
- Hans Fogtdal
- Helge J. Pedersen
- Henriette Kinnunen
- Henrik Franck
- Henrik Funder
- Imran Rashid
- Jan Al-Erhayem
- Jan Bau
- Jens Balle
- Jens Ole Pedersen
- Jesper Boelskifte
- Johan Hygum Hillers
- Kaj Høivang
- Karim Ben M'Barek
- Karl Iver Dahl-Madsen
- Katerina Pitzner
- Keld Zornig
- Kersi F. Porbunderwalla
- Kim Ege Møller
- Kim Pedersen
- Kim Rud-Petersen
- Klaus Lund
- Knud Erik Andersen
- Kristian Hansen
- Lars Barfoed
- Lars Sander Matjeka
- Lars-Christian Brask
- Lasse Birk Olesen
- Line Rosenvinge
- Lisbet Røge Jensen
- Mads Lundby Hansen
- Martin Rasmussen
- Mette de Fine Licht
- Mette Mikkelsen
- Michael Stausholm
- Michael Winther Rasmussen
- Michael Winther Rasmussen
- Mikkel Grene
- Mikkel Krogsholm
- Mikkel Kruse
- Morten Sehested Münster
- Nikolaj Stenberg
- Nils Thygesen
- Per Hansen
- Richard Quest
- Rune Wagenitz Sørensen
- Steen Bech Andersen
- Steen Thomsen
- Steffen Hedebrandt
- Stina Vrang Elias
- Susanne Møllegaard
- Susanne Møllegaard
- Teis Knuthsen
- Thomas Harr
- Tim Vang
- Tobias Lau
- Torben Tolst
- Torsten Grunwald
- Tove Holm-Larsen
- Ulrik Heilmann
- Yasmin Abdel-Hak