Hvornår har du sidst takket en landmand?

authorimage
BLOGS
Af: Kristian Hansen
19. mar 2015

Vi er gode nok til at finde helte og forbilleder i erhvervslivet.

Det sker eksempelvis når dygtige iværksættere får skudt deres livsværk af til købere fra udlandet eller når topchefer fra store virksomheder bliver hædret med priser og udråbt til ledelsesguruer.

Og det er fint. For det er vigtigt, at vi lærer af hinanden og fremhæver dygtige folk og indsatser, der skaber fremgang og fremdrift for Danmark.

Men er der nogle vi glemmer i vores beskrivelse og forståelse af vores moderne erhvervsliv (der jo også udgør grundlaget for finansieringen af det velfærdssamfund, som vi alle er så glade for)?

Min påstand er:

Ja.

Indimellem kan man frygte, at det billede vi får tegnet af virkeligheden i dansk erhvervsliv – og dermed det billede der forplanter sig i folks bevidsthed og forståelse – ikke rammer helt plet.

Det er vores alle sammens pligt, at sørge for at vores fælles forståelse af Danmark (og sådan set hele verden) ikke mister mistet "jordforbindelsen" i forhold til hvad der egentlig sker rundt om i hele landet.

Det gælder også i et mere historisk perspektiv, hvor dag til dag begivenheder i dansk erhvervsliv er vigtige. Og dækkes intensivt med "breaking"-stempel.

Men på den lange bane (over årtier) er tendenserne altså de mest interessante.

I den forbindelse er det gået op for alle, at Danmark ikke kun skal leve af videnjob.

Store industrivirksomheder skaber faktisk også vækst og arbejdspladser – hvorfor man også langsomt er gået væk fra at beskrive og tale om disse virksomheder som store grimme fabrikker med sort beskidt røg op af skorsten.

Dejlig udvikling.

For en mere nuanceret fortælling om dette segment inden for erhvervsliv er afgørende for vores opfattelse af hele denne del af branche – og dermed i sidste ende også noget der påvirker hvordan landets politikere laver rammevilkår for disse.

Spørgsmålet er – hvilket min overskrift også henviser til - er turen kommet til at landbrug (og måske også fiskeri) får en anelse mere anerkendelse?

Især landbruget bliver indimellem kun beskrevet, når der er tale om miljøspørgsmål, hvor stærke kræfter har en dagsorden, der åbenlyst næsten hver gang trumfer det faktum, at dansk landbrug sammenlignet med udlandet er de rene duksedrenge på miljøfronten.

Ja, man finder næsten ikke landmænd ude i verden, der gør det bedre på miljøfronten end i Danmark.

Og nej:

At udråbe landets nationalret til stegt flæsk og persillesovs er ikke en fair hyldest og "kompensation" til landbrugetJ

På trods af beskrivelsen af landbruget herhjemme er vi trods alt ikke der endnu, at danskerne stemmer på cafe laté med sushi eller pizza og donuts til dessert, som vores nationalret:-)

I den seneste tid har landbruget fået en del opmærksomhed. Imidlertid er det ikke fordi vi alle har fået øjnene op for hvad branchen bidrager med.

Nej, det har lidt drillende udlagt i stedet Ruslands præsident Putin.

For han er udemærket klar over, at det gør rigtigt ondt med en boykot af vores eksport af fødevarer til Rusland.

Blandt andet taber danske svineproducenter svimlende summer – uforvarende og uskyldigt bliver de forreste linje i konflikten med Putin.

Og skulle man være i tvivl om hvad der udspiller sig derude, så tjek denne artikel, hvor det fremgår hvordan man har måtte advare imod spioner.

http://borsen.dk/nyheder/generelt/artikel/1/295993/landbruget_advarer_mod_russiske_spioner_i_danmark.html

Tankevækkende. Nå, men her er EU på vej med en hjælpende hånd.

Tilbage står:

Hvad har landbruget så egentlig betydet for vores lille kongerige, der bryster sig af at have verdens bedste velfærdssystem (hvilket næsten alle er enige om, ikke er en billig biks at have kørende).

Baseret på materiale fra Landbrug & Fødevarer har jeg fundet frem til, at over de sidste 30 år (fra 1984 til 2014 – minus tal fra 1985 og kun frem til august 2014) er der eksporteret for 690,7 milliarder kroner svinekød.

Små 700 milliarder kroner!

Og hvad er det så for en størrelse?

Jo, små 700 milliarder kroner svarer til:

 

…de samlede sociale udgifter for Danmark et helt år. (De samlede udgifter inkluderer blandt andet arbejdsløshedsdagpenge, sygedagpenge, kontanthjælp og pensioner, samt hospitalsvæsen, plejehjem, daginstitutioner og forsorgshjem.)

Kilde: http://bm.dk/da/Tal%20og%20tendenser/Ugens%20tema/Arkiv/2012/Uge%2042.aspx

 

…statens samlede bruttogæld  (i 2010)

Kilde: http://nyhederne.tv2.dk/article.php/id-33068627.html?fbs

 

…35 Storebæltsbroer.

Kilde: http://ing.dk/artikel/analyse-storebaeltsbroen-giver-samfundet-379-milliarder-kr-i-overskud-170912

 

..cirka 5-6 broer mellem Jylland og Sjælland.

Kilde: http://www.politiko.dk/nyheder/s-forudser-ja-til-ny-bro-mellem-jylland-og-sjaelland

 

Og det er altså kun eksport af svinekød – ikke mælkeprodukter, kvæg, korn og alt muligt andet.

Heldigvis går det den rigtige vej – mere nuancerede beskrivelser af landbruget finder vej til danskerne.

Og det er fint.

Min stille pointe er såmen bare fortsat:

Hvornår har du sidst takket en dansk svineproducent?

Eller:

Hvornår har du sidst takket en landmand?

Profil
Kristian Hansen authorimage Kristian Hansen er kommunikationschef i Lemvig Kommune og har mange års erfaring med journalistik og strategisk kommunikation.

Han er forfatter til flere erhvervsbøger og er uddannet cand. scient.
pol. fra Aarhus Universitet.

På Borsen.dk blogger han primært om vores digitale samfund og det jyske erhvervsliv.

Indlæg er udtryk for hans personlige holdninger.


Tidligere bloggere på borsen.dk