Europa, Asien leder global opgang i 2015

authorimage
BLOGS
Af: Teis Knuthsen
13. mar 2015

 

OECD har i denne uge publiceret deres ledende indikator (CLI) for januar. Med den seneste observation er vi fortsat i den del af den økonomiske konjunktur, jeg kalder for en ekspansion, hvor væksten er både positiv og accelererende.

 

 

OECD’s ledende indikator har befundet sig i en ekspansionsfase siden september sidste år. Det vigtigste signal herfra har været meldingen om, at en vending til det bedre for den kortsigtede konjunkturcyklus har været på trapperne. Dette signal er løbende blevet bekræftet af andre tidlige indikatorer, såsom det tyske Ifo eller det globale PMI-indeks. Den makroøkonomiske fremgang har været en vigtig faktor bag den kraftige opgang på globale aktiemarkeder de seneste måneder.

 

Det er især Europa og Asien, der leder den øjeblikkelige fremgang. Meget tyder på, at begge regioner vil opleve stigende vækst i år, og at den udbredte frygt for deflation i Europa vil forsvinde i takt med at effekten fra faldende oliepriser glider ud af datagrundlaget i år.

 

USA, derimod, bevæger sig igennem en periode med et aftagende vækst-momentum. Med tanke på meget høje vækstrater i slutningen af 2014 er dette hverken overraskende eller bekymrende, og de seneste tal fra f.eks. arbejdsmarkedet peger fortsat på en ganske betydelig vækstfremgang i år.

 

Samlet set tyder de fleste økonomiske indikatorer på, at 2015 vil resultere i øget vækst for den globale økonomi, og at denne fremgang vil være mest tydelig for de vestlige økonomier.

 

Ekspansion er godt for aktier

Der er historisk set en tydelig sammenhæng mellem konjunkturfaser og udviklingen på de finansielle markeder, og jeg bruger denne indsigt til at styre den taktiske fordeling af risiko mellem de forskellige aktivklasser.

 

Under en ekspansion er afkastet på aktier normalt markant højere end afkastet på obligationer, og den meget positive start på dette investeringsår passer således fint med en vending til det bedre for de økonomiske udsigter.

 

 

 

Profil
Teis Knuthsen authorimage Teis Knuthsen har det makroøkonomiske overblik og kan se de store linjer. På bloggen her finder man originale vinkler på verdensmarkedets udvikling.

Teis Knuthsen er cand.polit. og investeringsdirektør i Kirk Kapital. Tidligere har han været både investeringsdirektør i Saxo privatbank, Nykredit og Global Head of FX Research hos Danske Bank.

Få Teis indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk