NNIT dyrere men ikke meget dårligere

authorimage
BLOGS
Af: Per Hansen
03. mar 2015

NNIT meddelte i går, mandag, at de hæver udbudsintervallet fra oprindelig 100-120 til nu at skulle ligge i intervallet 120-130. Mange investorer vil med rette spørge sig selv om hvad det betyder lige netop for deres tegningsønsker? Her kommer 5 spørgsmål og ditto svar som forhåbentlig giver dig som investor svar på i det mindste nogle af de spørgsmål som du måtte have.

Bliver NNIT uinteressant efter den forhøjede pris?

Nej, det gør den ikke. Den forhøjede pris ændrer ikke væsentligt ved attraktionen. Hvis du mente aktien var interessant i kursintervallet 100-120 (hvor 120 allerede var en form for en given ting med den ekstreme efterspørgsel i mente), er den det stadigvæk. Hvis du ikke mente den var interessant før, er den det givetvis stadigvæk ikke.

Hvorfor stiger udbudsintervallet?

Når efterspørgslen er meget stor, hæves prisen for ikke at overføre for mange midler fra Novo-Nordisk (som sælger) til de nye ejere af NNIT. Novo-Nordisk vil efterfølgende fortsat være aktionær og således også få del i den efterfølgende værdiudvikling. Når prisintervallet hæves skyldes det simpelthen at interessen er gigantisk. At prisen midt i en emissionsperiode og salgspres bliver hævet er ikke dansk hverdagskost. I udlandet er det mere ”normalt”, men stadig undtagelsen.

Hvor meget stiger udbudsprisen?

Man kan hævde, at udbudsprisen stiger med 14 % (Midtpunktet af 100-120) = 110 og til det nye midtpunkt på 125 (120-130). Mn kan også sige, at prisen ændrer sig med 8 % fra 120 (som ville være blevet afregningsprisen på grund af den store interesse) til 130. Den forhøjede pris ændrer reelt værdien af NNIT med 8 %, svarende til en værdiforøgelse (før overtildeling) på 25 mio. aktier x 10,- = 250 mio.

Bliver NNIT for dyr efter prisforhøjelsen?

Det er et forhold som den enkelte investor skal gøre op med sig selv. Til baggrund kan man sige, at analytikere på forhånd havde regnet med et prisinterval på 3-4,5 mia. Den nye og opreviderede prisseddel på 3,25 mia. før overtildelingsoption er altså stadig i den lave ende. Det oprindelige prisudspil var blot meget lavt sat.

Hvad siger erfaringerne?

Internationale og danske erfaringer siger, at når et selskab hæver udbudsprisen midt i en emissionsperiode, er det mere positivt end negativt. Det er naturligvis trist, at man skal betale mere for ”varen”. På den anden side er det et ekstremt styrkesignal og et forvarsel om at interessen er astronomisk stor set i forhold til den udbudte mængde. Det øger snarere end reducerer muligheden for en 1. dags gevinst. Ingen regler dog uden undtagelser.

Profil
Per Hansen authorimage Jeg har arbejdet med investering i mere end 20 år. Primært med aktier og virksomhedsforhold. Men også med de forhold som skaber forudsætninger og rammebetingelser for virksomhederne og som påvirker investorernes lyst til at investere.

I mere end 10 år har jeg intensivt beskæftiget mig med perspektivering af udviklingen på de finansielle markeder og samspillet mellem investorerne, medierne og virksomhederne. I starten som analytiker og de seneste fem år som aktiestrateg.

Hos Nordnet kommer jeg som Investeringsøkonom til at fortsætte perspektiveringen af finansielle forhold og samspillet med investorerne. Udgangspunktet vil være at stå på de private investores side og forsøge at guide dem igennem og afmystificere investeringsprocessen.

Privat bor jeg i Århus; er gift og har 2 børn. Jeg er uddannet Cand. Merc. I Finansiering.

Tidligere bloggere på borsen.dk