Derfor forbliver renterne lave meget længe
Overordnet set er der tre årsager til de ekstremt lave renter i Europa, og de er samtidig forklaringen på, hvorfor renterne vil forblive lave i lang tid.
Efter at være kommet nogenlunde tilbage begynder væksten i Europa at aftage hen over sommeren 2014. Denne vækstafmatning, koblet med årsag nummer to – faldende råvarepriser - fører til lav inflation og får bekymringen for en langvarig periode med meget lav vækst og meget lav inflation til at stige. Og som det tredje vælger Den Europæiske Centralbank at reagere på den lave vækst og den lave inflation ved at lempe sin pengepolitik markant. Husk på, at ECB er sat på jorden for at sørge for en inflation på 2 procent.
ECB har klart og tydeligt signaleret, at banken har tænkt sig at føre en ekstremt lempelig pengepolitik i lang tid fremover. Helt konkret har ECB som minimum tænkt sig at lade seddelpressen køre og opkøbe obligationer frem til slutningen af 2016. Og hvis ikke inflationen viser tegn på at begynde at stige, vil ECB fortsætte med at opkøbe obligationer.
Et anker for de lave renter
Det betyder, at ECB lige nu virker som et anker for renterne. Og med udsigt til, at den lempelige pengepolitik fortsætter, så er der ikke udsigt til, at renterne i Europa skal stige betydeligt i de kommende år.
Hvis vi har ret, går den europæiske økonomi bedre tider i møde. Den lavere oliepris, den svækkede valuta, det sundere banksystem og den lempelige pengepolitik betyder efter vores vurdering, at væksten i Europa vil tiltage.
Udspiller disse forventninger sig, vil renterne ikke falde yderligere. De kan endda godt stige en lille smule, fordi verden bliver et bedre sted at være. Men det centrale budskab er, at vi kan se frem til en periode med fortsat lave – muligvis moderat højere – renter.
Obligationer giver sikkerhed
Med udsigten meget lave renter – skal man så bare droppe sine obligationsinvesteringer, vil nogle måske spørge.
Nej, det skal man ikke. For trods de meget lave renter og et potentielt lavt afkast, er obligationer med til at give diversifikation i investorers portefølje. Det betyder blandt andet, at hvis vores forventninger om vækst ikke bliver indfriet, og Europa i stedet går ind i et stagnationsscenarie, så vil traditionelle obligationer stadig klare sig fint og tilbyde investorer beskyttelse mod de tab, der uundgåeligt vil komme på de mere risikofyldte investeringer som fx aktier.
Med udsigten til rimelig stabile renter, lidt bedre vækst og en lempelig pengepolitik, er virksomhedsobligationer et interessant alternativ til de traditionelle stats- og realkreditobligationer. For nogle investorer vil det også give mening at kigge på obligationer fra nye markeder - men det vil afhænge af den enkelte investors risikoprofil. Hvis man som investor har appetit på det og plads i porteføljen, mener vi fortsat, at det er et attraktivt tidspunkt at kigge på diverse risikable aktiver i Europa, herunder selvfølgelig europæiske aktier. Men groft sagt drejer det sig bare om, at man ikke skal lægge alle sine æg i samme kurv.

- Adam Estrup
- Alexandra Krautwald
- Anne E. Jensen
- Anne H. Steffensen
- Annette Franck
- Bo Bejstrup Christensen
- Bo Overvad
- Britta Schall Holberg
- Carl Holst
- Carsten Boldt
- Caspar Rose
- Casper Hunnerup Dahl
- Cecilia Lonning-Skovgaard
- Christian Engelsen
- David Munk-Bogballe
- Eelco van Heel
- Eric Ziengs
- Erik Høgh-Sørensen
- Esther Dora Rado
- Frank Lansner
- Gitte Winther Bruhn
- Hans Fogtdal
- Helge J. Pedersen
- Henriette Kinnunen
- Henrik Franck
- Henrik Funder
- Imran Rashid
- Jan Al-Erhayem
- Jan Bau
- Jens Balle
- Jens Ole Pedersen
- Jesper Boelskifte
- Johan Hygum Hillers
- Kaj Høivang
- Karim Ben M'Barek
- Karl Iver Dahl-Madsen
- Katerina Pitzner
- Keld Zornig
- Kersi F. Porbunderwalla
- Kim Ege Møller
- Kim Pedersen
- Kim Rud-Petersen
- Klaus Lund
- Knud Erik Andersen
- Kristian Hansen
- Lars Barfoed
- Lars Sander Matjeka
- Lars-Christian Brask
- Lasse Birk Olesen
- Line Rosenvinge
- Lisbet Røge Jensen
- Mads Lundby Hansen
- Martin Rasmussen
- Mette de Fine Licht
- Mette Mikkelsen
- Michael Stausholm
- Michael Winther Rasmussen
- Michael Winther Rasmussen
- Mikkel Grene
- Mikkel Krogsholm
- Mikkel Kruse
- Morten Sehested Münster
- Nikolaj Stenberg
- Nils Thygesen
- Per Hansen
- Richard Quest
- Rune Wagenitz Sørensen
- Steen Bech Andersen
- Steen Thomsen
- Steffen Hedebrandt
- Stina Vrang Elias
- Susanne Møllegaard
- Susanne Møllegaard
- Teis Knuthsen
- Thomas Harr
- Tim Vang
- Tobias Lau
- Torben Tolst
- Torsten Grunwald
- Tove Holm-Larsen
- Ulrik Heilmann
- Yasmin Abdel-Hak