Rusland: Stigende oliepriser giver russiske fantomafkast

authorimage
BLOGS
Af: Per Hansen
16. feb 2015

I dagligdagen hører vi meget og mest om de danske aktiers fortsatte himmelflugt. De russiske aktier derimod har ikke tiltrukket sig særlig meget positiv opmærksomhed de seneste måneder. Uroen i og om Ukraine har skygget for at de bedste aktieafkast år til dato er hentet i netop Rusland. Det skyldes ikke aftagende eller begyndende sanktionsnedtrapning, men derimod de stigende oliepriser, som bekommer den russiske økonomi vel.

Rusland er en energiøkonomi

Når vi i dagligdagen hører meget og mest om Rusland, sker det ikke mindst i relation til urolighederne i Ukraine og de sanktioner som kan mærkes. Både hos Ukraine, men også i Vesteuropa; herunder ikke mindst i Danmark. Selv om sanktionerne kan mærkes og gør ondt i Rusland, er det dog de faldende oliepriser som slår hul i den russiske økonomi. Med en daglig produktion på tæt ved 10 mio. tønder, betyder et fald i olieprisen på ca. 60 USD mistede daglige indtægter på anslået 600 mio. USD.

Rusland: Olieprisen betyder (næsten) alt

De faldene oliepriser har i sig selv gjort ondt. I tillæg har oliepriserne presset den russiske valuta, rublen, ud i noget som minder om frit fald. Selv om sanktionerne også gør ondt og indtryk, rammer det reducerede handelsomfang med omverden reelt ikke den russiske økonomi særlig meget. I hvert fald ikke sammenlignet med den effekt som udviklingen i olieprisen har haft.

Olieprisstigninger = aktiestigninger

I forhold til de laveste priser, som for oliens vedkommende blev nået for nogle uger siden, er råolieprisen steget med mere end 30 %. Det har ikke kun kunne mærkes i det olierige Norge, hvor såvel olieaktier som også den norske krone er steget markant i værdi. Det kan i høj grad også mærkes på den russiske økonomi og for de investorer, som har anbragt deres penge i verdens billigste aktiemarkedet; det russiske.

Russiske aktier steget med 31 %

År til dato er det russiske aktieindex, Micex, steget med 31,63 %. Det svarer i runde tal til den prisstigning som vi har oplevet siden den hidtidige bundformation i olieprisen (Brent). Prisstigningen i olien har reduceret prisfaldet fra sidste sommers notering fra omkring 60 USD til nu 47 USD per tønde.

Olieprisen er alfa og omega for Ruslandsinvestorer

Mens hele verden holder vejret og håber på at freden i Ukraine holder og kan bane vejen for en varig og mere fredelig løsning i det destabiliserede land, er det trods alt kun en mindre del af investorernes hverdag at tænke på sanktionerne. For at aktierne i Rusland kan forsætte opturen kræves yderligere stigninger i olieprisen. Hvis det sker, er der dog flere russiske kursstigninger i sigte på verdens fortsat absolut billigste aktiemarked. En ophævelse af sanktionerne vil også kunne mærkes, men mest i forholdet 20/80 regnet i forhold til olieprisens betydning for russisk økonomi.

Profil
Per Hansen authorimage Jeg har arbejdet med investering i mere end 20 år. Primært med aktier og virksomhedsforhold. Men også med de forhold som skaber forudsætninger og rammebetingelser for virksomhederne og som påvirker investorernes lyst til at investere.

I mere end 10 år har jeg intensivt beskæftiget mig med perspektivering af udviklingen på de finansielle markeder og samspillet mellem investorerne, medierne og virksomhederne. I starten som analytiker og de seneste fem år som aktiestrateg.

Hos Nordnet kommer jeg som Investeringsøkonom til at fortsætte perspektiveringen af finansielle forhold og samspillet med investorerne. Udgangspunktet vil være at stå på de private investores side og forsøge at guide dem igennem og afmystificere investeringsprocessen.

Privat bor jeg i Århus; er gift og har 2 børn. Jeg er uddannet Cand. Merc. I Finansiering.

Tidligere bloggere på borsen.dk