Grotesk græsk valg ændrer ikke meget

authorimage
BLOGS
Af: Per Hansen
26. jan 2015

Ved søndagens græske valg stemte grækerne mod flere nedskrivninger og gav Syriza mandat til at forhandle ”hvad end der er muligt” når det skal møde til økonomitjek på det europæiske fastland. Den store tilslutning til Syriza, som tyder på næsten halvdelen af pladserne i parlamentet, giver på den ene side vinger, men reelt er det mest sandsynlige, at der ikke bliver flyttet mere end blot et par kommaer, når der skal forhandles de kommende måneder.

Investorerne vil se til med spænding og også trods alt være lidt overraskede over at Syriza inklusive en valgbonus på 50 pladser til det parti som får flest stemmer, er tæt på alene at kunne regere i Grækenland. Når det alligevel er mere sandsynligt, at det giver panderynker snarere end kuldegysninger på de finansielle markeder, skyldes det altovervejende:

  • Grækenlandsproblematikken er ikke ny. Den græske økonomi har været ”dead country walking” i meget lang tid og reelt siden 2008. Investorerne har vænnet sig til at Europa ikke får ryddet op og til at grækerne er Europas syge økonomiske patient.
  • De øvrige EUR lande spæder allerede godt og vel til ved at den rente, som grækerne betaler i dag, er ca. 1/5 af de græske markedsrenter.
  • Nok faldt de græske renter fredag efter ECBs annoncering af de kommende kvantitative lempelser, men den græske 10 årige rente er fortsat på 8,5 % %. Det er en merrente på 6-7 % i forhold til andre EUR lande. Det er markedets vurdering af kreditboniteten i Grækenland = Junk status.
  • Der har allerede været nedskrevet en gang på den græske gæld. Hvad skal alibiet være for eventuelt at foretage endnu en nedskrivning?
  • Hvis Grækenland kunne overveje at bytte EUR ud med Drachmer, betyder det et øjeblikkeligt kollaps af alle græske finansielle institutioner. Det kan betyde et velfærdstab i samme størrelsesorden, som landet med det milde klima og de stramme finanser allerede har været igennem. En hestekur som ikke er så langt fra den nedtur, som USA oplevede under depressionen.
  • Nogen tænker at et Grexit (græsk exit) vil kunne få andre lande til at følge efter. Realiteterne siger dog at det tværtimod vil kunne virke afskrækkende for andre landes politikere at skulle skrive under på en nedgang i levestandarden på 10-25 % ved at følge det græske (skræmme)eksempel.
  • Risikoen for et EUR break-up er lille. Når det ikke skete i 2010-2012, sker det ikke nu. Grækenland er ikke en EUR risiko men et EUR-zone land problem.

Mere EUR svækkelse og markedsdønninger men uden stormvejr

Grækerne er trætte af korruption og af at politikerne har skrevet dækningsløse checks ud for at blive ved magten de seneste 30 år. Valget i Grækenland kan give uro og markedsdønninger. Det mest sandsynlige er en kombination af fortsat EUR svækkelse og højere renter i Sydeuropa på kort sigt. Slutspillet bliver dog næppe et finansielt stormvejr. Grækenland har simpelthen for lidt at tilbyde og true med til at det for alvor vil kunne ødelægge nattesøvnen for investorerne på længere sigt.

Profil
Per Hansen authorimage Jeg har arbejdet med investering i mere end 20 år. Primært med aktier og virksomhedsforhold. Men også med de forhold som skaber forudsætninger og rammebetingelser for virksomhederne og som påvirker investorernes lyst til at investere.

I mere end 10 år har jeg intensivt beskæftiget mig med perspektivering af udviklingen på de finansielle markeder og samspillet mellem investorerne, medierne og virksomhederne. I starten som analytiker og de seneste fem år som aktiestrateg.

Hos Nordnet kommer jeg som Investeringsøkonom til at fortsætte perspektiveringen af finansielle forhold og samspillet med investorerne. Udgangspunktet vil være at stå på de private investores side og forsøge at guide dem igennem og afmystificere investeringsprocessen.

Privat bor jeg i Århus; er gift og har 2 børn. Jeg er uddannet Cand. Merc. I Finansiering.

Tidligere bloggere på borsen.dk