ECB: I dag er alle investorer ”frankfurtere”

authorimage
BLOGS
Af: Per Hansen
22. jan 2015

Investorerne holder vejret og spejder mod Frankfurt. Den europæiske økonomi er i knæ. Væksten og inflationen lav og udfordringerne ditto høje. EURen er svækket med noget nær 20 % overfor USD de seneste 8 måneder på forventning om at ECB i dag vil levere den europæiske udgave af kvantitative lempelser. Står ECB distancen og er der en risiko for at investorerne alligevel kan blive skuffede?

Investorerne vil holde øje med 3 ”hv’er”:

  •  Hvor  meget vil Draghi annoncere? I går forlød det på rygtebasis af et beløb på 50 mia. EUR per måned var på tale. Er det nok eller vil investorerne næsten uanset størrelsen blive skuffede fordi de finansielle markeders natur er at ”forvente det over- og unaturlige”?
  •  Hvordan  vil ECB gribe opkøbene an. Bliver det bredt fordelt på lande og bliver det i en direkte form for kortløbende virksomhedsobligationer a la det som vi har set i USA?
  • Hvor længe vil ECB annoncere at opkøb vil vare. Bliver det som i USA, hvor FED annoncerede kvantitative lempelser version 1.0, 2.0, 3.0 og hvor fortsættelsen og størrelsen af programmet hele tiden blev justeret alt efter hvilke data man fik om økonomien og ikke mindst hvordan investorerne reagerede?

Centralbanken vs de finansielle markeder

Det huer ikke centralbanker at skulle basere deres politik mere på de finansielle markeders og aktørers ageren end at pengepolitikken skal være drevet og dirigeret af nøgletallene. I det amerikanske tilfælde havde investorerne et betydeligt ord at ”skulle have sagt”. Den finansielle effekt var nemlig meget større end den realøkonomiske. I hvert fald på kort sigt.

Den første i rækken af lempelser?

Når ECB har talt og investorerne har reageret ved vi mere. Risikoen for at der på kort sigt forventes det umulige er tilstede og en investorskuffelse kan ikke udelukkes. Det langsigtede billede er dog intakt: Europa har vækstmæssige udfordringer som meget vel kan vare en del år endnu. De lave centralbankrenter kan meget vel vise sig at være gældende i endnu 3-5 år. I USA varede lempelserne (QE) 4 år. Hvis det samme gør sig gældende i Europa bliver dagen i dag startskuddet til en række af lempelser og første renteforhøjelse kommer i 2020.

Investorerne mangler alternativer til aktierne. Derfor vil vi se nye indeksrekorder i 2015.

Profil
Per Hansen authorimage Jeg har arbejdet med investering i mere end 20 år. Primært med aktier og virksomhedsforhold. Men også med de forhold som skaber forudsætninger og rammebetingelser for virksomhederne og som påvirker investorernes lyst til at investere.

I mere end 10 år har jeg intensivt beskæftiget mig med perspektivering af udviklingen på de finansielle markeder og samspillet mellem investorerne, medierne og virksomhederne. I starten som analytiker og de seneste fem år som aktiestrateg.

Hos Nordnet kommer jeg som Investeringsøkonom til at fortsætte perspektiveringen af finansielle forhold og samspillet med investorerne. Udgangspunktet vil være at stå på de private investores side og forsøge at guide dem igennem og afmystificere investeringsprocessen.

Privat bor jeg i Århus; er gift og har 2 børn. Jeg er uddannet Cand. Merc. I Finansiering.

Tidligere bloggere på borsen.dk