Hop ikke i tønden med Dr. Copper

authorimage
BLOGS
Af: Teis Knuthsen
14. jan 2015

 

Efter et fald på omkring 14% i 2014 er kobberpriserne fortsat med at falde i år, og med undtagelse af finanskrisen er vi nu på det laveste niveau siden 2007. Det seneste fald er kommet samtidigt med at Verdensbanken har sænket deres globale økonomiske prognose, og mange kommentatorer af negativ observans har derfor travlt med at forudsige en kommende vækstnedgang.

 

 

Jeg har aldrig mødt ”Dr. Copper”. Derimod har jeg stiftet bekendtskab med 00’ernes råvareboble et par gange, og der synes ikke at være meget tvivl om, at også kobberprisernes fald er endnu et tegn på, at denne super-cyklus er ved at rinde ud.

 

Der er ikke nogen god korrelation mellem kobber og industriproduktion. Så længe dette er tilfældet bør man tage det seneste fald i kobberpriserne med stoisk ro, og der er ingen grund til at frygte et vækstkollaps. Et godt eksempel er perioden fra 1995 – 2002, hvor økonomisk vækst steg kraftigt samtidigt med at kobberpriserne faldt med mere end 50%. Ligeledes er kobberpriserne faldet med næsten 50% siden 2011, mens global industriproduktion er steget.

 

 

Det er klart, at faldende kobberpriser siger noget om lavere tilvækst i dele  af den globale økonomi, men samtidigt er det ikke nødvendigvis nogen præcis indikator for den samlede  økonomi. En vigtig tendens for tiden er en tilbageflytning af outsourced produktion fra emerging markets til Vesten, samtidigt med at der findes en tydelig teknologisk opgradering sted. Når dette kombineres med at dele af emerging markets landene har gennemgået store infrastrukturinvesteringer det seneste 10-år, og at kobberproduktionen er steget, så synes jeg ikke det er så svært at forstå at kobberpriserne kan falde selv i et positivt økonomisk scenario.

 

Det aktuelle prisfald kan samtidigt været drevet af spekulative positioner. I en artikel i Wall Street Journal fornylig fremgår det at en enkelt hedge fund ejede mere end 60% af al kobberet opbevaret af LME (London Metal Exchange). Faldende priser kan derfor have forårsaget lukning af denne position, med prisfald til følge. 

 

I hele træskolængder skal inflation komme fra enten vare- eller arbejdsmarkedet. Ingen af disse peger mod øget inflation for tiden, nærmest tværtimod. Perioden med lav og aftagende inflation er således ikke forbi, hvilket vil fastholde centralbankernes exceptionelt lempelige pengepolitik en rum tid fremover. Bl.a. derfor kan faldende kobberpriser have en positiv effekt på verden omkring os. 

 

Profil
Teis Knuthsen authorimage Teis Knuthsen har det makroøkonomiske overblik og kan se de store linjer. På bloggen her finder man originale vinkler på verdensmarkedets udvikling.

Teis Knuthsen er cand.polit. og investeringsdirektør i Kirk Kapital. Tidligere har han været både investeringsdirektør i Saxo privatbank, Nykredit og Global Head of FX Research hos Danske Bank.

Få Teis indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk