Skønt at se dig igen, Helle Thorning

Annette Franck
BLOGS Af

Velkommen tilbage, Helle T. Skønt at se dig igen i TV Avisen onsdag aften. Du har jo været helt væk under nytårets manipulerende iscenesættelser af dig. 

I går var du pludseligt tilbage i DR’s TVA til et interview om Charlie Hebdo-massakren. Passioneret og uforfærdet fortalte du, hvad du står for, og viste os hvorfor du er toppolitiker og leder. 

Knivskarpt og spontant svarede du på Kim Bildsøe’s dødsyge relancering af den evindelige danske ’Det er også vores egen skyld-vinkel.’ Nix, svarede du nærværende med overblik og fasthed ud fra dine værdier. Du var modig og kom med konkrete opfordringer til os om at bekæmpe terror ved at forsætte med at gøre det, vi synes er rigtigt, nemlig at bruge vores ytringsfrihed.

Ærgerligt at vi ser hende så sjældent

Inde i vores statsminister er der altså en dame, jeg godt kan lide. Bare ærgerligt at vi ser hende så sjældent, tænkte jeg i går aftes.  

Helle T har i denne uge fået klø for at misbruge nytårstalen til valgpropaganda, stjæle DF’s program, manipulere Hr. og Fru Danmark til at tro, at hun også går i Bilka (Not!). Helt berettiget at kritisere hende for misbrug af taletid og for tåbeligt spin, der gør os utilpasse over den kunstige figur, og irriterede over antagelsen om at vi er dumme. 

Men hold op, hvor er det bare ærgerligt – både for Helle T, dansk politik og alle os andre. Jeg tror nemlig, vi går glip af en person, der sikkert ville noget som leder af vores land, men blev væk i spin og markedsføring og floskler om ledelse. 

Forskellen

I går aftes så jeg en leder, der kommunikerende. Ikke bare en magtperson, der indstuderet informerede for at sælge budskaber. 

Helle T. var i DR studiet for at få kontakt til os. Hun havde behov for at tale om en fælles sag, og viste os ambitioner større end hende selv. Hun tog stilling og svarede faktisk på spørgsmål fremfor som sædvanligt at lire forberedt markedsføring af. Hun lavede interviewet om til en samtale om emnet. 

Vi var så langt fra den sædvanlige magtkamp, iscenesættelse af magten og den slet skjulte markedsføring af en skjult dagsorden. Det var ledelse, leveret af en person, der ville os andre noget med en fælles sag. 

Hensigten med ledelse

Vores statsminister er en eksponeret leder, så hun får klø. Men masser af ledere gør dagligt som hun. De informerer fremfor at kommunikere. Det er to forskellige men ligeværdige funktioner i ledelse. 

Problemerne opstår, når informationen bliver iscenesat for at manipulere (altså spin og markedsføring af budskaber, ofte med skjult dagsorden) og når ledere forveksler de to funktioner, så de tror, at de kommunikerer, mens alle andre oplever, at de informerer. 

Forskellen var tydelig i går, fordi vores statsminister ville noget andet end bare sælge sit genvalg, eller dække over budskaber hun er bange for, at mange danskere ikke kan lide. I går ville hun os noget som leder. Forskellen var hensigten med at stille sig op som leder.

Den forskel gør mange ledere klogt i at notere sig, hvis de ikke vil blive helt væk i iscenesat salg af strategiplaner, markedsføring af performance mål og insisterende argumentation for resultatmål, der primært handler om  egne karriere ambitioner. 


 

Se flere blogsProfil

Annette Franck

Annette Franck

Ekspert i forandringskommunikation. Stifter af Corporate Voice
www.corporate-voice.dk

Annette Franck blogger om, hvordan vi samarbejder produktivt på vores arbejdspladser, når hverdagen konstant udfordres af komplekse forandringer. Resultater og trivsel hænger sammen, men rækkefølgen er afgørende: Når vi samarbejder om at skabe resultater, så trives vi.

Med 20 års erfaring i ledelse, forretningsudvikling og Human Ressource er Annette specialist i forandringskommunikation og forfatter til bogen "Modarbejder eller medarbejder - Forandringskommunikation skaber samarbejde". Hun rådgiver om udvikling og implementering af forandringer på arbejdspladser. Hendes baggrund er cand.phil. i voksenpædagogik, MBA og master i journalistik.

Få Annettes indlæg
som RSS-feed her