Popcornsspekulation

authorimage
BLOGS
Af: Line Rosenvinge
06. jan 2015

 

 

Årets første blogindlæg handler om en udstilling, som ikke længere er, men som netop derfor bør beskrives, fordi den var så fin. Udstillingen var lavet af en kunstnergruppe, der kalder sig Lehman Brothers, ligesom virksomheden, der ikke længere er. Kun som en del af historien. Som det store bogstav i begyndelsen af fortællingen om Finanskrisen 2008.

Udstillingsstedet Sydhavn Station ligger netop dér. Markeret af det store røde S ved betonbroen i lokaler, som tidligere har huset S-togsstationens bemandede billetsalg, men hvor kunstnere siden 2012 har udstillet og arbejdet.

Da jeg ankommer på en småvåd vinterdag lugter der, som der nu engang gør, lidt af våde uldjakker i stationens indgang, men da jeg åbner døren til udstillingslokalet er det, som om nogen har bagt knækbrød.

Det er ikke knækbrød. Det er popcorn.

Den slags, der kommer i små flade pakker, og som popper op, når de har fået en tur i mikrobølgeovnen. Her står en mikrobølgeovn på udstillingsgulvet og gør netop dét: sætter turbo på, vi venter ikke, puf, så er der gevinst, det er næsten magi. Samme effekt som ved børsspekulation? Det bemærkes, at majskorn, grundbestanddelen ved popcorn, var den bedst sælgende afgrøde under Den Store Depression i 1930ernes USA.

En række ord er væsentlige for udstillingen. Et andet ord er squash. Squash var en yndet sportsgren for 1980ernes yuppie. En squaschbold er fladmast under en træbjælke, der ved indgangsdøren er sat i spænd mellem gulv og loft. Så er der ikke mere hoppen omkring.  

På udstillingen ser man også klip fra den amerikanske tv-serie Knight Rider, hvor al handling og dialog er fraklippet, så man kun ser hovedpersonens accelererende bil. Det bliver til ren bevægelse uden idé om retning.

Stationens plakatstandere er fyldt med tomme laksefarvede avissider. Det laksefarvede er klassisk for finansaviser som Dagbladet Børsen og Financial Times. Oprindeligt brugte Financial Times det laksefarvede, fordi avisen ville spare blegning. Siden blev det et brand og er i dag en merudgift i sammenligning med gængs avispapir.

Når en finansavis tømmes for indhold, er det fordi markedet tømmes for indhold. Bevægelsen stopper, der er ikke noget at skrive om. Tabula rasa. Vi vasker tavlen ren og begynder forfra.

Pif paf puf. Du er ude.

 


Tomme avissider i plakatstandere på Sydhavn Station.

 

 


Udstillingen havde også et lille rum med UV-lys og billeder af kometen 67P/Tjurjumov-Gerasimenko fotograferet af fartøjet  Rosetta den 12. november 2014, da det for første gang lykkedes et rumfartøj at lande på en komet og tage nærbilleder. Hvorfor var dette med på udstillingen, kunne man spørge? Måske fordi nærbilleder af kometen får den til at ligne popcorn. Måske for at sige noget om proportioner

 

 


Set i gulvhøjde: mikrobølgeovn i jævnlig drift og fladmast squashbold.

 

 


Klip fra
Knight Rider, hvor det kun handler om bevægelse og hastighed for hastighedens egen skyld; fordi man kan, fordi man gerne vil flytte sig, uden at vide hvorfor.

 

 


Skriften på væggen?

 

Kunstnergruppen vil være lige så uigennemsigtig som det historiske Lehman Brothers. Vi kender ikke kunstnergruppens medlemsnavne, men vi kender navnene på de deltagende kunstnere, disse er Morten Espersen, Jonas Jensen, Kim Kilde og Simen Helsvig. Udstillingen Squashing kunne ses på Udstillingsstedet Sydhavn Station den 13.-20. december 2014.

 

Profil
Line Rosenvinge authorimage Taler ofte og gerne om kulturens væsentlighed, har høje tanker om kunstens værd og stiller krav til kunstens kunnen. Deler det, som er godt og vurderer også det, som går galt. Her på bloggen får du en fornemmelse for aktuelle hændelser fra kulturens verden med tanke på bredere relevans. Men du får også indblik i afkroge af kunstlivet, som du ellers ikke møder den i dagspressen.

Rosenvinge er siden 2005 selvstændig via Tender Task som kunstkritiker, forretningsudvikler og salonværtinde.

Få Lines indlæg
som RSS-feed her
Tidligere bloggere på borsen.dk