Spionjul - Danmarks hemmelige business

authorimage
BLOGS
Af: Kristian Hansen
22. dec 2014

"Du læser ikke om os i aviserne. Du ser aldrig reklame for vores produkter i blade eller på tv. Vi er nærmest usynlige."

Sådan lød det fra en dansk direktør fra en virksomhed i Grenaa, der producerer og sælger spionudstyr til hele verden.

Imidlertid har Danmark en milliardstor industri, der laver overvågningsudstyr fra verdens mindste overvågningskameraer til avancereret software.

Jeg har her i december kørt en lille julekalender på min twitterkonto: @kristianhansenO med 24 låger og hashtag  #spionjul

Bag lågerne har gemt sig morsomme oplysninger, som en person i branchen, der brugte og havde oprettet en mailadresse med navnet Darth@Wader.

Af mere tankevækkende oplysninger kan nævnes, at en dansk overvågningsproducent helt tilbage i 2008 var meget bevidst om ikke at bestille produktdele i udlandet.

For hvad nu hvis andre lagde noget ind i disse dele, der kan opsnappe informationer. Fremsynet og klogt, må man sige i dag.

I den alvorlige ende hører det også med til branchen, at der har været såkaldte møgsager, hvor PET har måtte undersøge danske eksportvirksomheder af overvågningsudstyr.

Senest har en sag om overvågning i finansdistriktet i Oslo skudt gang i nye spekulationer og bevågenhed om området.

Skidt omdømme?

Ikke mindst i kølvandet på Edward Snowdens afsløringer og Se og Hør-sagen i Danmark er overvågning blevet mere debatteret end nogensinde før i Danmark.

Og det har der ved gud været et stort behov for. Meeen.

Spørgsmålet er – nu når de værste røgskyer efter afsløringerne så småt er ved at ligge sig – om ikke vi lige skal huske på, at hele branchen ikke er skurke.

For det er ikke rimeligt at kritisere en hel overvågningsbranche. For nogle af disse danske virksomheder og dets medarbejdere er helte og gør en forskel.

Vi kan i Danmark være trygge her i julen – det tager vi for givet når vi danser rundt om juletræet hvert år til jul – men det er altså ingen selvfølge…

Alene produkter fra én dansk overvågningsvirksomhed har ført til 94 anholdelser og 104 anklagepunkter.

Og for at beskytte os alle sammen, så er målrettet overvågning også et nødvendigt redskab.

Min konklusion i bogen ”Spionfabrikken – Danmarks hemmelige overvågningsindustri” (der kan lånes gratis på ereolen.dk) er:

”Overvågning kan redde menneskeliv, men kan også undertrykke befolkninger”.

Vi skal finde balancen og bruge overvågning klogt og rigtigt.

God jul – og godt 2015 (hvor overvågning utvivlsomt også vil fylde en del af dagsordenen).

Profil
Kristian Hansen authorimage Kristian Hansen er kommunikationschef i Lemvig Kommune og har mange års erfaring med journalistik og strategisk kommunikation.

Han er forfatter til flere erhvervsbøger og er uddannet cand. scient.
pol. fra Aarhus Universitet.

På Borsen.dk blogger han primært om vores digitale samfund og det jyske erhvervsliv.

Indlæg er udtryk for hans personlige holdninger.


Tidligere bloggere på borsen.dk