KØB SENESTE NYT KURSER Køb Abonnement

Hvad enhver topdirektør må vide om seler

authorimage
BLOGS
Af: Torsten Grunwald
17. Dec 2014

Man arbejder hårdt. Man stiger i graderne. En dag står man på øverste dæk med en fantastisk udsigt. Og nu kan man endelig tillade sig det indkøb, man har tænkt på nogle gange: et skræddersyet jakkesæt fra Savile Row i London. Man taler med en bekendt og får at vide, man skal bestille jakkesættet med vest og seler. Det er den klassiske engelske løsning. Man kigger forbi Savile Row. Man træder inden for hos Huntsman, Kilgour, Henry Poole eller Anderson & Sheppard. Man bestiller sit tredelte marineblå jakkesæt med vest og seler. Man prøver det siden hen hos skrædderen tre gange, og så kommer det med hjem, når de 5.000 pund er trukket på kortet. Så er det alvor. Jakkesættet skal på. Men hvad er det med de seler? De sidder sgu da ikke ordentligt!

Nej, det gør de sikkert ikke, for seler, bukser og mand er tit en umage triade. Seler klikker ikke bare. Lad os tage en CEO-quickguide til selerne ...

Udformning

Spænder skal sidde under brystet. Foto: Stiljournalen

Selerne skal passe. Er selerne for lange, kryber spænderne foran over brystet - de bør sidde under, hvor de er mest diskrete - og selernes snipper, hvis de er synlige, bliver latterligt lange, medmindre man afkorter dem. Desuden kommer Y'et på ryggen til at sidde så højt, at det kan trækkes skævt og bule i jakken.

Y'et på ryggen skal lægge sig fladt. Foto: Stiljournalen

Udfordringen bliver ikke mindre, hvis du har flere selebukser, for selebukser sidder i reglen forskelligt i livet. Du må således berede dig på forskellige seler i forskellig længde og forskelligt placeret Y på ryggen til de forskellige selebukser. Albert Thurston, den navnkundige engelske selemager, laver seler i forskellig længde.

Materiale
Selematerialet må du også tænke over. Boxcloth er det traditionelle filtagtige materiale, som kanoniseres som det helt rigtige materiale til seler. Men boxcloth er tungt og skabt til gamle dages tunge habitter. Et lettere uldmateriale, elastik eller en polyestervævning kan være at foretrække.

Filtagtig boxcloth med fortløbende snipper er en seleklassiker. Foto: Rose Callahan

Stropper
Må selerne have klemmer, der klemmes i bukselinningen i stedet for stropper til seleknapper? Det må de selvfølgelig godt. Men den klassiske herremodes kleresi vil sige "dur ikke". De vil have læderstropper og seleknapper i bukselinningen, placeret indvendig eller evt. udvendig. Hardliner'ne vil endda forlange, at læderstropperne matcher skoenes farve sådan cirka, det vil sige sorte læderstropper til sorte sko og brune læderstropper til brune sko. Men come on, må vi lige være her? Vigtigst af alt skal selerne fungere. Funktion er vigtigere end æstetik i Selestrup. Selerne er jo for det meste gemt væk som undertøjet, medmindre man spiller med i James Bond eller Wall Street.

Farver & mønstre


De røde seler. Foto: Bowne's Bespoke

Ligesom der traditionelt er blevet leget med sjove farver og mønstre i den formelle habits jakkefor, har man - læs: englænderne - også en tradition for at lade selerne blusse. Seler var ikke noget, man gik og viste frem, så hvorfor ikke have lidt fornøjelse i uskyldigt at holde omgivelserne for nar ... Postkasserøde seler er en klassiker i den sammenhæng. Men man kan forestille sig mange friske varianter - over lilla og orange til dødningehoveder og andet bizart. Man kan også bare blive ved ensfarvede marineblå, lyseblå, grå eller vinrøde seler. Ensfarvede seler til mønstret skjorte er endda en god tommelfingerregel. Til smoking og kjolesæt bør selerne altid være hvide eller sorte.   

Læs mere på Stiljournalen.

Profil
Torsten Grunwald authorimage Torsten Grunwald ved alt om jakkesæt, skjorter, slips og resten af herregarderoben, og på bloggen deler han ud af både aktuelle trends i herremoden og klassiske pejlemærker til det velsiddende jakkesæt og de passende sko til enhver anledning.

Siden 2004 har Torsten Grunwald skrevet om herremode for Børsen. Han driver butikken www.grunwald-true-style.com og udgav i 2014 den anmelderroste bog Den velklædte mand i samarbejde med Peter Lund Madsen. Bogen bærer samme navn som Grunwalds egen blog om god tøjstil, www.denvelklædtemand.dk.

Få Torstens indlæg
som RSS-feed her




 
Tidligere bloggere på borsen.dk