Ubers død: Selvkørende biler + Bitcoin

authorimage
BLOGS
Af: Lasse Birk Olesen
16. dec 2014

Indtil nu har man ikke kunne oprette bankkonti eller betalingskonti uden en fysisk eller juridisk person. Bitcoin gør det for første gang muligt for et computerprogram at eje og kontrollere sine egne penge uden at være afhængig af menneskelig indblanding.

Det giver mulighed for udviklingen af autonome programmer, der kan tjene bitcoins til sig selv ved levering af services, og disse bitcoins kan programmet så bl.a. bruge på at leje serverplads, hvor det kan opbevare sig selv og køre videre.

Det autonome program kan i princippet tjene penge på alle de samme digitale services, som menneskelige virksomheder i dag tjener penge på: E-mail-programmer, databehandling, sociale medier, underholdning, gambling, annoncer, mm.

I mangel af kreativ kunstig intelligens kan det umiddelbart synes at blive svært for det autonome program at forbedre sine services i takt med, at konkurrerende menneskelige virksomheder kreativt innoverer og genskaber sig selv.

Men hvis programmet har brug for at få løst opgaver, som kun mennesker kan klare, så kan programmet oprette jobannoncer på jobsites som Jobnet, Elance, Odesk og Amazon Mechanical Turk og betale den menneskelige arbejdstager med optjente bitcoins for de løste opgaver. De opgaver kan inkludere ting, der kun kan gøres i den fysiske verden, men det autonome program kan også ansætte menneskelige programmører til at forbedre og opgradere selve det autonome program! Således kan programmet potentielt følge med i den kreative udvikling hos konkurrerende menneskelige virksomheder.

På samme vis kan programmet naturligvis også ansætte og betale andre autonome programmer, der har specialiseret sig i andre services.

Robotbiler som iværksættere

De autonome programmer kan også få fysiske manifestationer og blive til autonome robotter. Tesla og Google vurderer, at selvkørende robotbiler bliver en del af gadebilledet om 5-6 år. Selvkørende taxaer, der tager imod betaling direkte til deres egen Bitcoin-konto, vil selv kunne køre til tankstationen eller ladestanderen og betale for optankning, og de vil selv kunne betale regningen for mekaniker og forsikring.

Hvis bilen laver overskud vil den sågar kunne købe en bil mere, som den ansætter til at køre ture og arbejde for sig. Det kan blive begyndelsen på de første autonome virksomheder drevet ved kunstig intelligens samt kraftigt effektivisere offentlig og privat transport.

Og hvis jeg var en selvkørende bil, hvorfor skulle jeg så betale en del af min indkomst til Uber? Måske vil de fleste biler sige deres job hos Uber op og blive selvstændige taxa-iværksættere.

Alt sammen en mulighed, fordi i Bitcoin er det ikke kun personer og selskaber, der kan få bankkonti, men også ting og softwareprogrammer.

Profil
Lasse Birk Olesen authorimage Lasse Birk Olesen er produktansvarlig hos Coinify, der gør det nemt at købe, sælge og tage imod digitale valutaer som betaling. Han skriver her på bloggen om teknologi og dens indflydelse på politik og samfundsforhold generelt. Lasse er uddannet ingeniør fra Danmarks Tekniske Universitet og National University of Singapore.
Tidligere bloggere på borsen.dk