Olieinsidere køber egne aktier

authorimage
BLOGS
Af: Per Hansen
09. dec 2014

Olieprisen fortsætter sin nedtur. Prisfaldet nærmer sig 40 % på 4 måneder. Mens forbrugerne griner hele vejen ned til tankstationen, ser tingene anderledes alvorlige ud for energiselskaberne og ikke mindst deres underleverandører, hvis aktier er faldet med mere end 50 % de seneste måneder. Prisfaldet er primært drevet af forhold på sælgersiden og måske er det det især det, som får de amerikanske virksomhedsledere til at købere aktier i egne selskaber i stor udstrækning?

Derfor køber ”insidere” olieaktier

Der er en mængde grunde til at en række ledere i først og fremmest amerikanske men også i andre olieselskaber køber aktier i deres egne selskaber:

  • Det er ikke første gang olieprisen er i en nedtur. Efter en nedtur kommer der altid en optur, siger lederne, hvilket naturligvis er korrekt.
  • Olieprisnedturen drejer sig for 95 % vedkommende om forhold på udbuds- og sælgersiden. Mellemøsten ønsker at bevare sine markedsandel efter at den amerikanske skifergas er blevet en alvorligere oliepriskonkurrent om markedsandele end mange havde regnet med.
  • Selv om OPEC ikke reagerede med en reduktion i sin olieproduktion ved det seneste møde i Wien er det ikke urealistisk, at der bliver indkaldt til et ekstraordinært møde inden længe, hvor holdningen kan være ”justeret”.
  • Udenfor OPEC gør de faldende oliepriser meget ondt. Den amerikanske skifergas har langsigtet brug for højere priser end dem som vi ser nu for at overleve og være profitable. I takt med fortsat fald og at nye langsigtede leverancer skal sælges til lavere priser, vil efterforskningsaktiviteten aftage og det vil bringe det daglige produktionsudbud tættere på efterspørgslen.
  • OPEC producerer allerede i dag 0,5-1,0 mio. tønder over sin dagligt aftalte kvote. Der snydes altså allerede i dag på vægtskålen. Det er ikke et nyt men normalt fænomen.
  • Lavere oliepriser virker som en skattelettelse til forbrugerne, og den styrker netop efterspørgslen og forbruget. Det helt afgørende i den ligning er at prisfaldet ikke skyldes et kollaps eller forventning om samme i netop efterspørgslen, men i hovedsagen et markedsandelsforsvar. Helt på samme måde som når detailhandlen kæmper om forbrugernes gunst med ugens tilbud.

Tiderne skifter men hvornår?

De seneste uger har været karakteriseret af en ”hvem blinker først” holdning hos olieproducenterne. Endnu er ingen faldet fra og har som i et spil poker vist deres ”hånd”. Den tid, hvor producenterne mere seriøst overvejer at justere udbudssiden er rykket meget tættere på. De amerikanske oliebosser købere i større stil aktier i deres egne selskaber. De har set det hele (mange gange) før. De kender markedsmekanismerne og ved hvor hurtigt det kan gå, når stemningen skifter. At den vil skifte er de ikke i tvivl om.

Tank før du tænker

Benzin- og dieselprisen kan være ugens tilbud i en tid endnu. Intet varer dog evigt og det samme gælder de nuværende lave(re) energipriser. Verden er vendt på hovedet og forbrugerne griner hele vejen ned til tanken. Mottoet er ikke længere ”tænk før du tanker”, men måske snarere ”tank, før du tænker”.

Profil
Per Hansen authorimage Jeg har arbejdet med investering i mere end 20 år. Primært med aktier og virksomhedsforhold. Men også med de forhold som skaber forudsætninger og rammebetingelser for virksomhederne og som påvirker investorernes lyst til at investere.

I mere end 10 år har jeg intensivt beskæftiget mig med perspektivering af udviklingen på de finansielle markeder og samspillet mellem investorerne, medierne og virksomhederne. I starten som analytiker og de seneste fem år som aktiestrateg.

Hos Nordnet kommer jeg som Investeringsøkonom til at fortsætte perspektiveringen af finansielle forhold og samspillet med investorerne. Udgangspunktet vil være at stå på de private investores side og forsøge at guide dem igennem og afmystificere investeringsprocessen.

Privat bor jeg i Århus; er gift og har 2 børn. Jeg er uddannet Cand. Merc. I Finansiering.

Tidligere bloggere på borsen.dk