Telia, Telenor og "den sidste sovjetstat"

authorimage
BLOGS
Af: Erik Høgh-Sørensen
07. dec 2014

 I forbindelse med TeliaSoneras og Telenors fusion på det danske mobilmarked glemte medierne at underholde med, at det ikke er første gang, de to telegiganter prøver at slutte fred.

Første gang var i 1999. Efter hårde forhandlinger var aftalen omsider i hus, og datidens ”man of the moment”, den svenske erhvervsminister Björn Rosengren, trådte frem for pressen. Han ville forklare, hvordan den norsk-svenske telemagtkamp, apropos hedengangne Mobilix, var endt med ”samtale fremmer forståelsen”.

Sådan gik det ikke. Mikrofoner nær ministeren viste sig at være tændt – hvilket han ikke opfattede – og Rosengren gjorde sig derpå morsom med ordene: ”Norge er den sidste sovjetstat. De er så utrolig nationalistiske.”

Danskere grinede, nordmænd rasede, og svenskere, især Rosengren, undskyldte. Lige meget hjalp det. Fusionen faldt fra hinanden.

Glemt er de knubbede ord. Nu, 15 år efter, har de to telebrødre så fundet sammen igen. Naturligvis er omstændighederne anderledes, men man kan godt frygte, at Danmark nu tiltænkes rollen som ”sovjetstat”. Tre konkurrenter bliver til to, som tilsammen sidder på ca. 80 pct. af det danske mobilmarked.

Foreløbig taler bosserne i TeliaSonora og Telenor om besparelser på 800 millioner kroner, og Kjell-Morten Johnsen, chef for Telenors europæiske forretning, siger ”vi kan ikke tillade os at falde om bagved USA og Kina.”

Devisen synes at være, at man bare skal advare om disse frembusende kinesere, så går det nok alt sammen.

Der er to oplagte fremtidsscenarier. Højere mobilpriser og massive fyringer blandt de to selskabers i alt 3000 ansatte i Danmark. Umiddelbart efter fusionsnyheden steg aktiekurserne, både TeliaSoneras, Telenors og hovedkonkurrenten TDCs. Investorer tror med andre ord, at der kan tjenes flere penge end før på disse aktier.

Men fusionen kan også være en god nyhed. Hvis konsolidering betyder flere investeringer i højhastigheds-net, kan det blive en fordel i det såkaldte udkants-Danmark. Her er der desperat brug for gode forbindelser, som kan tiltrække IT-arbejdspladser og være med til at udligne de enorme ejendomsprisforskelle mellem land og by.

EU har tidligere godkendt lignende fusioner i Østrig, Tyskland og Irland. De tre lande gik også fra fire til tre udbydere. Så selvom intet kan udelukkes, vil EU’s konkurrencekommissær Margrethe III Vestager næppe blokere fusionen mellem Telenor og TeliaSonera.

EU, ”sovjetstat”, eller noget helt tredje: Hold øje med mobilregningen i årene, der kommer.

Profil
Erik Høgh-Sørensen authorimage Erik Høgh-Sørensen blogger mest om erhvervsliv, politik og international økonomi.

Han er medlem af Region Nordjylland for DF og i sin private beskæftigelse medejer af virksomheden Analyseenheden 4V. Han har tidligere været kommunikationschef i Mærsk's  containerbygnings-division og Ritzau's EU-korrespondent i Bruxelles.

Holdningerne i denne blog er helt og holdent Eriks egne og dermed ikke  nødvendigvis Dansk Folkepartis.

Erik er også foredragsholder og har bl.a. skrevet dokumentarbøgerne "Mod Vinden. Danmarks plads i Europa" (2014) og den prisbelønnede "Forbrydere uden straf" (2004). Erik er uddannet i økonomi, politik og journalistik  fra San Francisco State University.Få Eriks indlæg
som RSS-feed her
Tidligere bloggere på borsen.dk