Diamanter - investorers nye bedste ven

authorimage
BLOGS
Af: Katerina Pitzner
13. nov 2014

 

 

Diamanter er kendt som en piges bedste ven, men efterhånden vinder de  myteomspundne sten også investorernes hjerter. Eller i hvert fald deres interesse.

Efterspørgslen på diamanter forstætter stødt, mens udbuddet falder. Det er en klassisk mekanisme, der får priserne til at stige.

Ifølge Citigroup’s  nye analyse af diamantmarkedet, står vi overfor en uomtvistelig prisregulering. Stigningen begrunder de bl.a. med generelle forbedrede økonomiske betingelser og sociale trends i Kina, hvor f.eks. nu 62% af forlovede par, alene i Shanghai, køber forlovelsesringe (imod 33% i 1990), sammenholdt med den dalende produktion af kvalitetsdiamanter fra de russiske og canadiske miner.

Geologer er enige

Det er geologer, der kan vurdere sandsynligheden for forekomsten af diamanter i et givent område. Ved bl.a. at undersøge insekter for kimberlitstøv, får de en temmelig pålidelig indikation af, om der er diamanter i et området.

Kimberlit er den klippetype, der fungerer som en slags ”værtssten” for diamanten, og der er ikke konstateret forekomster af kimberlit i nye områder i flere år.

Oven i hatten er den globale produktion af kvalitetsdiamanter nedadgående. F.eks. er top-performende diamanter i højeste kvalitet i størrelsen 1- 1.39ct  faldet til kun 375 stk. om året til hele verdensmarkedet, mod ca. 750 stk. for blot få år tilbage. For at producere 375 diamanter kræver det, at mineselskaberne graver mere end 800 milliarder tons kimberlit ud, så det er også en temmelig omkostningstung affære.

Ulempen ved diamantinvestering er den kompleksitet, der ligger til grund for værdiansættelsen af produktet. Der er mange tusinder kvalitetskombinationsmuligheder, der alle påvirker værdien. Det kan for udeforstående være svært at gennemskue markedet.

Men som en af mine kolleger udtrykte det forleden (og her skal I forestille Jer en hyggelig ældre jødisk herre med langt skæg, høj hat og en tyk hebraisk accent):

”You know, Mrs. Pitzner, paper money is based on nothing at all. They are just a hollow promise to you, that you can hold in your hand. But its value is not supported by anything fysical at all. That is why centralbanks print billions of dollars, euros and punds. But diamonds are quite different. They ARE the value. They are the smallest, lightest and the most concentrated form of value. It is easy transportable and the value keeps going up”.

Uanset om man deler den ældre diamanthandlers ærefrygt eller ej, er det naturligt at professionelle investorer viser mere og mere interesse for dette marked.

Med en gennemsnitlig stigning på 14% om året i de sidste 50 år, er det en stabil og stødt stigning, der er svær at matche – også selvom den har mange facetter.

info@katerinapitzner.com

Profil
Katerina Pitzner authorimage Katerina Pitzner blogger om det, der er værd at vide inden for diamantbranchen. Uanset om du overvejer at investere i egne ædelstene eller bare deler interessen for den eksklusive handelsvare, er Katerinas blog det rette sted at følge med.

På vegne af private forbrugere og investorer handler Katerina Pitzner direkte på verdensmarkedets diamantbørser og sidder selv som direktør for Copenhagen Diamond Exchange. Hun er desuden forfatter til bogen ”Diamantjægeren – en rå verden i glimt”.

Få Katerinas indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk