SENESTE NYT KURSER Bliv kunde

Psykopatledelse hos OW Bunker?

authorimage
BLOGS
Af: Alexandra Krautwald
10. Nov 2014
Opdateret kl 15.40

Jeg har før skrevet om psykopater blandt topledere i dansk erhvervsliv.

Nu gør jeg det igen.

Jeg har i dag talt med en højtplaceret medarbejder i OW Bunker. Vedkommende har betroet mig en række oplysninger, der må bringe yderligere lys over skandalen.

Der er noget der kunne tyde på, at OW Bunker blev drevet af en topleder, hvis magtbegær og uoplyste enevælde emmede på alle gange og hjørner af virksomheden. Medarbejderne lagde ryg til en meget hård ledelseskultur, hvor bl.a. sammensmeltning mellem privatliv og arbejdsliv var en lige så stor selvfølgelighed, som at det bliver nat, og det bliver dag.

Hvis ordene jeg er blevet fortalt er rigtige, så har adm. direktør Jim Pedersen været en altoverskyggende diktator, der pressede sine nærmeste i direktionen så meget, at de på skift gik ned med stres og måtte gå på sygeorlov.

Hvad angår skandalen, tabet og konkursen, så fortæller min kontakt, at der løbende var medarbejdere på alle niveauer i virksomheden, der gjorde Jim Pedersen opmærksomme på, at noget var rivende galt.

Hvad var dette ”noget”?

Om end, jeg tager sundt forbehold, så får jeg her opfattelsen af en topleder med et muligt storhedsvanvid. Et menneske uden etiske og forretningsmæssige grænser med en grådighed og kynisme ud over det sædvanlige. Jim Pedersen gik ind i risikostyring uden en klar strategi. Når omverdenen spurgte om at få lov at se den, fik de en sludder for en sladder. Mens hans overbeviste aktionærer og medarbejdere om, at han og den øvrige 4-mands direktion drev en velkonsolideret forretning, rasede hans begær bag facaden.

Med udsigter til store bonusser og et forretningsmæssigt resultat, der kunne skaffe ham beundrere ude i verden, åbnede han sit eget lille Pedersen-Casino. Her gamblede han for alle andres penge. Og så snart hans tætte omgivelser råbte vagt i gevær, så fjernede han dem fra posten. Eller kørte dem ned, så de måtte på sygeorlov. De sidste mange måneder fra september og frem lignede direktøren fra risikostyring, Jane Dahl Christensen, en hængt kat. Alle kunne se, at der var mere end blot en detalje, der tyngede hende. Ifølge min kilde, blev Jane Dahl Christensen bedt om at sygemelde sig. Det ville hun ikke. Den 6. november modtog hun sin fyreseddel.

Kan der være tale om psykopati her?

Lad mig liste nogle enkle af kendetegnene:

  • Charmerende, overbevisende, støttende og imødekommende (Når det er til fordel for dem selv)
  • Begavede
  • Kyniske og udspekulerede
  • Manipulerende
  • Bedrageriske og løgnagtige
  • Kravafvisende
  • Afstraffende

Hvis der er tale om psykopati, så kan Jim Pedersen (og muligvis nogle flere i hans sjak) tilslutte sig klubben af de mange andre, jeg ikke vil nævne navnene på her (igen).

Der er mange flere derude.

Dansk erhvervsliv har et problem. Et der oveni købet er meget svært at komme til livs.

Læs her hvorfor:
http://www.psyxc.dk/hp/hp.html

Debat-indlæg er et udtryk for bloggerens synspunkter og er ikke en del af Børsens redaktionelle linje.

Profil
Alexandra Krautwald authorimage Alexandra Krautwald blogger om de konsekvenser, erhvervslivets udvikling har for ledere. Hvis du sidder i chefstolen, er det her, du skal følge med for at holde fingeren på pulsen.

Som rådgiver for top- og mellemledere og forfatter af tre bøger om ledelse har Alexandra Krautwald de bedste forudsætninger for at give brugbare indspark til debatten om, hvad der skal til for at lede med succes.

Få Alexandras indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk