OW Bunker: Hvad sker der så nu, lille du?
De seneste måneder og ikke mindst de seneste dage har der været en ekstrem fokus på OW Bunker. Desværre på den økonomisk tragiske og meget negative måde. Investorerne er naturligt i vildrede og i chok. Hvad der kommer til at ske er i sagens natur meget svært at sige, men der er flere muligheder åbne. Fælles for dem som jeg opfatter som værende mest realistiske, indbefatter desværre at de nuværende investorer mister en betydelig del af aktiepengene.
Største danske erhversskandale i 20 år?
Du har sikkert hørt om ikke alle aspekter, så dog en del af den sag om OW Bunker, som kan blive den største erhvervsskandale i 20 år i Danmark. Ikke fordi den i omfang eller økonomi kommer til at ligne Nordisk Fjer (med forbehold for at det som vi ved i dag ikke er dækkende), men på grund af den lange række af forsømmeligheder, som er begået.
Fantastisk børsdebut
Det er blot 8 måneder siden, at OW Bunker blev budt velkommen på Børsen. Alt åndede investeringsfryd og gammen og aktien mødte betydelig interesse. På de første handelsdage steg selskabsværdien og kursen fra udgangspunktet 145 op til 170 og toppede i 185. Investorerne var med rette overbeviste om, at OW Bunker var ”en kedelig aktie på den fede måde”, hvor bundlinien havde udsigt til at vokse med udviklingen i forretningsomfanget. Hverken mere eller mindre.
Investeringspræmisserne brudt
Der var 2 væsentlige forhold at holde øje med. Den ene er (og var), at der ikke er nogen væsentlig sammenhæng mellem udviklingen i olieprisen og indtjeningen i OW Bunker. At investere i OW Bunker skulle med andre ord ikke ske i forvisningen om, at man kunne forudsige netop udviklingen i olieprisen eller havde specielle forventninger til den.
Den 2. faktor var og er risikostyringen. Med en omsætning tæt på 100 mia.; en indtjening på ca. 7 USD per solgt ton bunkerolie og 2900 kunder i 134 lande, er risikostyringen en meget væsentlig del af det at drive OW Bunker. Det var der taget godt og vel hånd om, fik investorerne at vide. Underforstået at processer og kontroller var mere end blot på plads. Bestyrelsen havde særligt fokus på det.
Disse 2 faktorer var salgsargumenterne for OW Bunker. I dag må vi konstatere, at disse præmisser ikke holdt, og derfor er OWB et sønderskudt selskab, med økonomisk tyngede investorer og en fremtid som er meget uvis. Det eneste vi med sikkerhed ved er, at vi ikke med sikkerhed ved , hvad der kommer til at ske. Her er et par bud.
Scenarier
Ledelsen i OW Bunker har givet sig selv en lang frist og datosnor. Senest den 1/12 skal der være fundet en løsning, som kan være holdbar. Ellers er det game over. Jeg tror ikke det varer så længe med at få afsøgt mulighederne og eventuelt fremlægge løsningsforslag. Den 1/12 skal ses som et ”sidste udkald” snarere end en eksakt dato.
Jeg ser primært 5 scenarier
- Første mulighed er den som de nuværende investorer helst ser. Hvis gennemgangen af regnskaberne ikke afslører nye uregelmæssigheder og det sågar viser sig, som bl.a. DR har argumenteret for at ”svindlen” mest drejer sig om en ”ikke bevilget kredit”, kan det mirakuløst vise sig at udfordringerne er mindre og i hvert fald ikke livstruende. Det er desværre nok mindre sandsynligt. Du kan se DRs artikel her: http://www.dr.dk/Nyheder/Penge/2014/11/07/083723.htm.
- Mere sandsynligt er det at OW Bunker eller i hvert fald Altor vil forsøge at finde sammen med den anden store aktør i Danmark; Dan-Bunkering i Middelfart i et forsøg på at finde et fælles fodslag. Det vil i givet fald ske med store økonomioverførsler fra OWB til DB. Det er som i enhver anden forhandling, at den som har den bedste forhandlingsposition, står stærkest.
- Den tredje og for nærværende mest realistiske løsning er, at Altor skyder ekstra aktiekapital ind for at forsøge at beskytte de værdier, som de må mene fortsat er intakte. Udfordringerne er dog mange. For det første vil det udvande de nuværende aktionærer, som måske hellere vil lade alle lide end redde selskabet. Samtidig vil det betyde, at Altor skal spørge de investorer, som har skudt penge ind i denne Altorfond, som ejer 35 % af OWB, om de vil være med til udskyde tilbagebetalingen af pengene og løbe en fornyet og forstørret risiko?
- 4 muligheder er en aktiekapitaludvidelse for alle. Spørgsmålet er om det vil kunne lade sig gøre. Pensionskasserne vil være mere end blot skeptiske, og hvad siger du som privat aktionær?
- Sidste mulighed for nærværende er at der ikke findes nogen løsning, og at OW efter 34 år bliver historie. Aktionærernes penge vil være tabt.
I næste uge er vi (måske) klogere..

- Adam Estrup
- Alexandra Krautwald
- Anne E. Jensen
- Anne H. Steffensen
- Annette Franck
- Bo Bejstrup Christensen
- Bo Overvad
- Britta Schall Holberg
- Carl Holst
- Carsten Boldt
- Caspar Rose
- Casper Hunnerup Dahl
- Cecilia Lonning-Skovgaard
- Christian Engelsen
- David Munk-Bogballe
- Eelco van Heel
- Eric Ziengs
- Erik Høgh-Sørensen
- Esther Dora Rado
- Frank Lansner
- Gitte Winther Bruhn
- Hans Fogtdal
- Helge J. Pedersen
- Henriette Kinnunen
- Henrik Franck
- Henrik Funder
- Imran Rashid
- Jan Al-Erhayem
- Jan Bau
- Jens Balle
- Jens Ole Pedersen
- Jesper Boelskifte
- Johan Hygum Hillers
- Kaj Høivang
- Karim Ben M'Barek
- Karl Iver Dahl-Madsen
- Katerina Pitzner
- Keld Zornig
- Kersi F. Porbunderwalla
- Kim Ege Møller
- Kim Pedersen
- Kim Rud-Petersen
- Klaus Lund
- Knud Erik Andersen
- Kristian Hansen
- Lars Barfoed
- Lars Sander Matjeka
- Lars-Christian Brask
- Lasse Birk Olesen
- Line Rosenvinge
- Lisbet Røge Jensen
- Mads Lundby Hansen
- Martin Rasmussen
- Mette de Fine Licht
- Mette Mikkelsen
- Michael Stausholm
- Michael Winther Rasmussen
- Michael Winther Rasmussen
- Mikkel Grene
- Mikkel Krogsholm
- Mikkel Kruse
- Morten Sehested Münster
- Nikolaj Stenberg
- Nils Thygesen
- Per Hansen
- Richard Quest
- Rune Wagenitz Sørensen
- Steen Bech Andersen
- Steen Thomsen
- Steffen Hedebrandt
- Stina Vrang Elias
- Susanne Møllegaard
- Susanne Møllegaard
- Teis Knuthsen
- Thomas Harr
- Tim Vang
- Tobias Lau
- Torben Tolst
- Torsten Grunwald
- Tove Holm-Larsen
- Ulrik Heilmann
- Yasmin Abdel-Hak