Jim Carrey og inv. foreningernes fantastiske muligheder

Morningstars nye analyse af danske investeringsforeninger viser, at kun 30 procent af dem har leveret et afkast, der er over deres sammenligningsindeks i løbet af de sidste tre år. En ganske interessant konklusion for de 100.000'er af danskere, der har penge placeret i foreningerne.

Hvad er forskellen på muligt og sandsynligt?

Analysen giver anledning til et spørgsmål, man som investor bør stille: får jeg et ekstraordinært afkast, hvis jeg vælger en dyr aktiv investeringsforening frem for en billig? Muligvis, men er det sandsynligt? Ikke ifølge Morningstar.

I filmen Dum og dummere spørger Jim Carrey på et tidspunkt en betagende kvinde, hvad hans muligheder er. Hun svarer, at det er svært at sige, men at mulighederne er "ikke gode" – vel omtrent som en ud af en million. Den optimistiske Carrey udstøder et jublens brøl. For så har han jo en chance for at få hende! (link forneden til Youtube)

Scenen i filmen er hylende morsom men også meget lærerig og relevant i forhold til investering. Ja, det er muligt at få et ekstraordinært afkast med en dyr aktiv forening. Men nej, det er lidet sandsynligt. Jim Carreys karakter Lloyd lever optimistisk videre i håbet om at blive et par med kvinden, men får hende ikke til sidst.

Danskerne har med deres investeringsforeninger lave sandsynligheder for at få et ekstraordinært afkast. Som i filmen ender det ikke lykkeligt. Det at fortælle om et ekstra afkast, er dog en hamrende god historie at sælge nede i banken, og danskerne har købt den.

Jeg mener, at branchen bør gøre investorerne opmærksomme på sandsynlighederne i stedet for mulighederne for succes. Jeg tror, at det vil ændre danskernes måde at investere på, så de får mere i afkast.

Var det ikke noget fra branchen at lave sin egen analyse?

Investeringsforeningernes brancheformand Tage Fabrin-Brasted er skeptisk over for Morningstars analyse i Jyllands Posten i dag. Til det må jeg tørt konstatere, at jeg glæder mig til at se, at branchen bruger nogle timer på at lave deres egen undersøgelse. Og jeg skal gerne æde den berømte hat, hvis den viser, at flertallet af foreningerne over lang tid slår deres indeks. Vel og mærke justeret for risikoen og for hvor mange der fusioneres eller dør undervejs. Men måske vil man hellere leve med status quo og komme med vævende argumenter såsom, at man er bedst og billigst i Europa?

Link til scenen med Jim Carrey: http://www.youtube.com/watch?v=wGdhc9k07Ms


 

Se flere blogsProfil