Vold versus Hornsleth

Lisbet Røge Jensen

Galleriet Hornsleth & Friends nåede ikke engang at åbne dørene til udstillingen med værker af den fængslede svenske kunstner Dan Park, før pointen var skåret helt ud i pap: Der er ting man ikke kan sige, holdninger man ikke kan udtrykke, og mennesker man ikke kan kritisere, uden at det fører til vold. Hornsleth har måttet droppe Dan Park-udstillingen, der ellers skulle være åbnet i morgen torsdag:

"Jeg må desværre trække mig fra Dan Park-udstillingen pga. dødstrusler som berører mig selv og min familie,” siger Kristian von Hornsleth i en pressemeddelelse idag.

Det må være umuligt for ethvert civiliseret menneske i et frit samfund lige nu ikke at være fuld af afsky over den her sag. Kan det virkelig ikke lade sig gøre at udstille billeder – uanset deres politisk ukorrekte indhold – uden at få smadret sin ejendom og sætte livet på spil? Åbenbart ikke – Hornsleth siger videre:

"Et er, at jeg fik smadret mit galleri i sidste uge, men efter at have modtaget en række direkte trusler på livet må jeg erkende, at det nu ikke længere handler om kunst, men er blevet et alvorligt politisk samfundsanliggende. Jeg er meget rystet og finder det er dybt beklageligt at skulle bøje sig for trusler om vold. Dan Park udstillingen kan derfor ikke til foregå i mit galleri. Jeg vil gerne give en stor tak til Katrine Winkel Holm og Aia Fog for et spændende samarbejde og alle dem, som ellers har støttet ideen, og vil nu trække mig tilbage og passe mit arbejde.”

De nævnte kvinder er henholdsvis formand og næstformand fra Trykkefrihedsselskabet, som står bag udstillingen. Den indeholder udelukkende de kunstværker, som de svenske myndigheder beslaglagde og sendte Dan Park i fængsel for. (Se dem her)

"Det er vigtigt at huske, at det er en ytringsfrihedsmanifestation for os. Det er ikke en kunstudstilling, vi har ingen interesse i at vise de billeder, han ikke er blevet dømt for," har Aia Fog tidligere sagt til b.dk

Det var også Hornsleths eneste bevæggrund, da han sagde ja til udstillingen: "For mig handler det kun om ytringsfrihed og det pisser mig af, at man skal sendes i spjældet for at lave billederne. Derfor vil jeg gerne lægge galleri til"

De havde tydeligvis begge en pointe. Udstillingen åbner alligevel i morgen, dog på Christiansborg, ”bag folkestyrets tykke mure,” som Winkel Holm formulerer det. Med den kulisse må vi formode, at de eneste, der ryger i spjældet herhjemme – forhåbentlig godt og grundigt – er dem, der har kastet med sten og sendt dødstrusler.


 

Se flere blogsProfil

Lisbet Røge Jensen

Lisbet Røge Jensen

redaktør og lederskribent, Børsen
På denne blog holdes kapitalismens fane højt. Kig her efter de små ting, der tegner de store liberale linjer i samfundet, og kig efter godt og dårligt nyt om frie markeder, frie mennesker og personligt ansvar.

Lisbet Røge Jensen støber kugler i Børsens holdningsmæssige hovedsæde, debatredaktionen, og er redaktør på avisens hyldest til dem, der tør noget og gør noget - bogen "De handlende" - som Børsen udgav i april 2017. Hun er i tidernes morgen uddannet realkreditrådgiver og siden hen cand.merc. fra CBS.