Skarpe idéer skal sikre velfærden

authorimage
BLOGS
Af: Carl Holst
21. okt 2014

Vi, der sidder for bordenden af regionerne, kan remsen udenad: Udgifterne i sundhedsvæsenet stiger og stiger, fordi vi får flere ældre, flere kronikere, flere behandlingsmuligheder og bruger mere medicin. Men penge til det hele – dem får vi ikke flere af. Tværtimod.

Samtidig skal vi i regionerne stimulere til, at der bliver skabt nye store supervirksomheder. De virksomheder, der inden for et par år lægger sig på en 100 mio. dollar omsætning og for alvor kan konkurrere globalt og være med til at drive væksten hos underleverandører og det omkringliggende samfund. De, der skaber de arbejdspladser, vi har så hårdt brug for.

Så – vi har masser af udfordringer i regionerne, og dem forholder vi os selvfølgelig til.

I Region Syddanmark har vi valgt at tage de innovative briller på og gå på jagt efter smarte løsninger og gode idéer med planen ”Smart Vækst og Velfærd”.

Planen går i al sin enkelthed ud på, at vi i regionen systematisk vil støvsuge ikke bare Syddanmark men hele landet for gode idéer og smartere løsninger inden for både sundhed og regional udvikling og vækst.

Et eksempel. For at spare både kørselsgodtgørelser og medarbejdernes tid på transport har vi i Region Syddanmark allerede erstattet mange af de fysiske møder med videomøder. Og vi kan komme endnu længere med det. F.eks. skal det være let for sygehus, praktiserende læge og hjemmeplejen at holde et videomøde, når en patient skal udskrives fra sygehuset. Det er ikke raketvidenskab, det er bare lidt sund fornuft og det rette IT-udstyr, der skal til.

Næste trin er at udvikle, skalere op og gøre det tydeligt, hvad effekten af f.eks. disse videomøder er både økonomisk og i forhold til borgerne. Og ser det fornuftigt ud, er der basis for at brede ud, så alle arbejder efter denne best practice.

Det lyder enkelt, og de gode idéer er til stede. Men vi kan konstatere, at det er et problem ikke bare i regionen men i hele landet, at de gode løsninger ikke systematisk bredes ud. Og det skal de selvfølgelig.

I Region Syddanmark kan vi også byde ind med bl.a. internetpsykiatri, mere effektiv vagtplanlægning på sygehusene og flere fælles indkøb i regionerne, ligesom vi arbejder på at gøre det lettere for små og mellemstore virksomheder at investere i automatiseret og avanceret produktion. Vi ved også en masse om offentlig-private partnerskaber, de såkaldte OPP’er, hvor offentlige og private aktører går sammen om at løfte større offentlige anlægsprojekter.

Og vi har gode erfaringer med at følge ledelsesmæssigt op på sygefravær for på den måde at minimere behandlingsaflysninger og forkorte ventelister.

Vi vil rigtig gerne lære fra os. Og vi vil også rigtig gerne tage ved lære af andre regioner, når de eksempelvis har erfaringer med at erstatte meget af den dyre, liggende patienttransport i ambulancer med den noget billigere siddende transport i taxaer.

På nuværende tidspunkt har vi i Region Syddanmark indsamlet masser af idéer og cases, som skal debatteres af regionsrådet på en række temadrøftelser i de kommende måneder.

Vi går målrettet til opgaven og opfordrer til samarbejde. For det er til gavn for hele samfundet, at vi hurtigst muligt får glæde af de mange gode idéer og løsninger, der ligger i regionerne.

Profil
Carl Holst authorimage Forhenværende formand for Team Danmark og regionsrådsformand for Region Syddanmark. Har gennem mange år været en central person - både i det kommunale Danmark og i partiet Venstre.

Twitter

Tidligere bloggere på borsen.dk