Åh. På den gode måde

authorimage
BLOGS
Af: Line Rosenvinge
13. okt 2014

Se lige disse farveeksplosioner op mod den laksefarvede Børsen-side, hvor Emil Noldes umalede billeder er et sanseorgie, man kan mættes ved.

Du læste rigtigt, det er umalede billeder.

Kunstneren Emil Nolde (1867-1956) blev i Nazi-Tyskland påført maleforbud. Men sig dét til en rigtig kunstner, kunstneren finder altid en måde at omgå en regel, så han malede i stedet akvaraller og gouacher fordi disse snildt kunne pakkes væk og gemmes under sengen, i det tilfælde myndigheder skulle aflægge et kontrolvisit. Vandopløselig farve som akvarel og gouache lugter desuden ikke, og malerpletter kan med lidt vand og sæbe vaskes af hænderne.

Jeg sidder i 2014 og tillader mig at glædes over dette maleforbud. For kunstnerens oliemalerier kan slet ikke begejstre mig på samme måde som kunstnerens umalede billeder, de små papirværker fra krigsårene.  

Papirværkerne ser ud som om de selv er vokset frem. Oliemalerierne er arbejdet frem. Den ubesværede lethed, hvormed papirværkerne er blevet til, fascinerer mig.

Der står mange kunstbøger i reolen bag mit skrivebord, mange har fine billeder, men til de fineste hører Nolde UNGEMALTE BILDER 1938-1945 (udgivet første gang af Stiftung Seebüll 1971), som velsagtens er den enkeltkunstner-præsenterende kunstbog, jeg har bladret igennem flest gange.

Det er lige til at dåne over. Jeg kender faktisk én, som besvimede, da hun stod foran en lille original Nolde-gouache.

Louisiana Museum of Modern Art viser aktuelt en retrospektiv udstilling med 150 værker af Emil Nolde. Udstillingen, der er arrangeret af Städel Museum i Frankfurt, Louisiana og Nolde Stiftung Seebüll, kan ses i Humlebæk til den 19. oktober 2014. Mere her. Man kan også altid tage et smut til det lille fine museum lige over grænsen. Alle billeder i dette indlæg © Nolde Stiftung Seebüll på nær Bewegtes Meer, der tilhører Kunsthalle zu Kiel. Billede øverst: Frau T. mit Roter Kette (1930).

Emil Nolde: Bewegtes Meer (1948)

Emil Nolde: Tier und Weib (1931-1935)

Emil Nolde: Frühmorgenflug (1938-1940)

Emil Nolde: Groβer Mohn (rot, rot, rot) (1942)

Emil Nolde: Soldaten (1913)

Profil
Line Rosenvinge authorimage Taler ofte og gerne om kulturens væsentlighed, har høje tanker om kunstens værd og stiller krav til kunstens kunnen. Deler det, som er godt og vurderer også det, som går galt. Her på bloggen får du en fornemmelse for aktuelle hændelser fra kulturens verden med tanke på bredere relevans. Men du får også indblik i afkroge af kunstlivet, som du ellers ikke møder den i dagspressen.

Rosenvinge er siden 2005 selvstændig via Tender Task som kunstkritiker, forretningsudvikler og salonværtinde.

Få Lines indlæg
som RSS-feed her
Tidligere bloggere på borsen.dk