OW Bunker: ”Stakkels Jim” (og aktionærer)

authorimage
BLOGS
Af: Per Hansen
09. okt 2014

Efter tirsdagens chokerende nedjustering fra OW Bunker må det være tid til selvransagelse fra selskabet. Den chokerende udmelding har ikke kun betydning for OW Bunker, men også for de selskaber som aktuelt måtte overveje at blive børsnoteret. At 2 nynoteringer i 2014 ligger under (ISS) eller markant under emissionsprisen (OW Bunker) må også give stof til eftertanke hos de investeringsbanker, som har ført selskaberne på Børsen.

Nedjustering efterlader mange spørgsmål

Efter OW Bunkers nedjustering og det markante kursfald, som ikke engang kan karakterises som en  markant  overreaktion, men som en tilpasning til en virkelighed, som efterlader investorerne med rigtig mange spørgsmål vil fokus med rette bl.a. kunne rettes mod:

  • Når en børsdebutant nedjusterer i det første noteringsår, vil investorerne med rette stille sig selv det spørgsmål om selskabet nu også er børsmodent og kan klare overgangen fra privat til mere "offentligt ejerskab"
  • Den store nedjustering kom blot 4 dage efter at OW den 3. oktober med omgående virkning fik ny Finansdirektør. Har den interne styring været for dårlig?
  • Da OW Bunker gik på Børsen, gjorde selskabet en dyd ud af at fortælle at en investering i selskabet ikke handlede om at investere i tiltro til at OW kunne forudse oliepriserne. Nedjusteringen efter et olieprisfald efterlader investorerne med tvivl i den retning. Hvis udtalelserne om at selskabet efter et 20 % olieprisfald er kommet ud af sin "komfortzone" står til troende, er det bl.a. et vidnesbyrd om at der er en reel olieprisrisiko på bundlinien
  • Er risikostyringen god nok?
  • I 2014 har børsdebutanterne heddet ISS og OW Bunker. Tidligere i 2013 kom Matas. Fællesnævneren har været og heddet "kapitalfondsexits". Investorerne må med rette spørge sig selv om det at købe ind i kapitalfondenes efterladenskaber er som at sutte på godt brugte kapitalfondsbolcher, hvor potentialet er noget nær udtømt. Udviklingen i ISS med deres nedjustering for 2014 og nu OW Bunker peger i det mindste i den retning.

Kapitalfondenes suttebolcher?

OW Bunker har klart et forklaringsproblem. Det rammer ikke kun OW Bunker selv og det 26 % kursfald som ramte aktien i går. Det kan også om ikke forhindre så dog besværliggøre, at andre selskaber som ikke har en fremragende navnegenkendelse som NNIT, som har været rygtet på børsen, bliver børsnoteret. Investorerne har god grund til at se sig godt for, når selskaber ikke kun kommer og beder om aktiekapital, men også når de eksisterende aktionærer skal økonomisk fyldestgøres, i forbindelse med en børsnotering. 

Stakkels Jim og aktionærer

På kort sigt sidder investorerne med aben. Det er dog en som de deler med den administrerende direktør Jim Pedersen, som frit efter Gasolin ørehængeren meget passende kunne hedde "Stakkels Jim" i denne situation.

Profil
Per Hansen authorimage Jeg har arbejdet med investering i mere end 20 år. Primært med aktier og virksomhedsforhold. Men også med de forhold som skaber forudsætninger og rammebetingelser for virksomhederne og som påvirker investorernes lyst til at investere.

I mere end 10 år har jeg intensivt beskæftiget mig med perspektivering af udviklingen på de finansielle markeder og samspillet mellem investorerne, medierne og virksomhederne. I starten som analytiker og de seneste fem år som aktiestrateg.

Hos Nordnet kommer jeg som Investeringsøkonom til at fortsætte perspektiveringen af finansielle forhold og samspillet med investorerne. Udgangspunktet vil være at stå på de private investores side og forsøge at guide dem igennem og afmystificere investeringsprocessen.

Privat bor jeg i Århus; er gift og har 2 børn. Jeg er uddannet Cand. Merc. I Finansiering.

Tidligere bloggere på borsen.dk