Freelance-økonomien

Steffen Hedebrandt

Freelance-karriere er the new normal – og tallene er der til at bakke det op.

Ifølge den nye undersøgelse, ”Freelancing in America: A National Survey of the New Workforce”, laver 53 millioner amerikanere nu freelancearbejde. Det er den største undersøgelse af dette felt i et årti.

Med andre ord, 34 procent af hele den amerikanske arbejdsstyrke er nu freelancere. En essentiel del af den samlede arbejdsstyrke. Den er afgørende. Den kan ikke ignoreres. Den er her for at blive, og den er endnu et bevis for, at arbejde ikke er som da dine forældre begyndte på det.

Den gamle måde at arbejde på, virker ikke mere. Den er uddateret. Teknologien er racet forbi. Den passer ikke det moderne menneske, og den passer ikke den moderne familie. Der er behov for fleksibilitet, frihed og mobilitet.

Det er en ny økonomi. Freelance-økonomien.

Ekstrem fleksibel. On-demand. Præstationsfokuseret. Transparent.

Toppen af isbjerg eller alpetop?

De åbenlyse vigtige spørgsmål at stille, hvad enten du er staten, arbejdsgiver eller arbejdstager, er: Ses nu det fulde potentiale af denne økonomi? Er toppen nået og kan hele horisonten beskues? Eller er dette toppen af et isbjerg, som endnu ikke, hverken forstås eller kan overskues i sit fulde omfang endnu?

I USA bidrager de 53 millioner freelancere årligt med $715 milliarder, mere end 4 trillioner kroner, i indtægter (uden yderligere sammenligning, er hele Danmarks samlede bruttonationalprodukt omkring 1,8 trilliarder kroner).

Freelancernes bidrag til økonomien forventes at stige væsentlig i de kommende år. Undersøgelsen viser:

 • Freelancerne oplever en stigende efterspørgsel efter deres kompetencer– Dobbelt så mange freelancere (32%) har oplevet en stigning i efterspørgsel mod blot 15%, som har oplevet en mindre efterspørgsel det sidste år.
 • Teknologi hjælper freelancere med at finde arbejde– Næsten 7 ud af 10 (69%) siger at teknologi har gjort det lettere at finde freelancearbejde. 42% siger, at de har lavet freelancearbejde udelukkende via internettet.
 • Med efterspørgslen kommer anerkendelsen– Næsten 2 ud af 3 (65%) af freelancerne siger, at de oplever freelancing som en ”karrierevej”. Det er væsentlig mere respekteret end for 3 år siden.
 • Øgede indtægtsmuligheder skaber vækst hos freelancere– 80% af non-freelancerne, som deltog i undersøgelsen siger, at de er villige til at arbejde udover deres normale arbejde, hvis det giver dem mulighed for at tjene flere penge.
 • Yderligere vækst forventes– Tre gange så mange freelancere forventer, at deres antal af timer i arbejdet, kommer til at stige (38%) som dem, der forventer det modsatte (12%).
 • Generation Y (yngre end 35) bliver en freelancegeneration– 38% af Generation Y er i dag freelancere (mod 32% blandt de over 35 år). Generation Y er endvidere de mest optimistiske omkring fremtiden for freelanceøkonomien, hvor 82% siger, at de forventer freelanceøkonomien bliver større i fremtiden (mod 74% for dem over 35 år).

Hvad er en freelancer?

Som den oplyste læser du nu er, så sidder du sikkert og tænker, hvem er disse freelancere 53 millioner og hvordan er de opgjort i denne undersøgelse?

I undersøgelsen ”Freelancing in America: A National Survey of the New Workforce” inddeles freelancerne i fem segmenter:

 • Uafhængige konsulenter (40% af freelanceøkonomien / 21,1 million mennesker)– Disse "traditionelle” freelancere har ikke en fast arbejdsgiver, men udfører i stedet freelance, midlertidigt eller supplerende arbejde på projektbasis.
 • Måneskindsarbejdere (27% / 14,3 millioner mennesker)– Mennesker med et fastarbejde som udfører ”måneskindsarbejde” om aftenen. Som eksempel kan her tænkes en programmør, der hjælper folk i hans netværk med, at bygge websites når han har fri fra sit normale arbejde.
 • Multijobbere (18% / 9,3 millioner mennesker)– Mennesker som har flere indkomstkilder gennem et mix af faste arbejdsopgaver og freelanceopgaver. De kan eksempelvis arbejde 20 timer om ugen på cafe og 20 timer som skribent.
 • Midlertidig ansatte (10% / 5,5 millioner mennesker)– Folk der har én arbejdsgiver ad gangen, gennem midlertidige ansættelser. Det være sig sæsonansættelser i forbindelse med ekstra travlhed.
 • Freelance virksomhedsejere (5% / 2,8 millioner)– Virksomhedsejere med én til fem ansatte, som anser dem selv som både freelancere og virksomhedsejere. Det kan være en social medie-marketingsguru, som sætter et hold sammen alt efter omfanget af den presserende opgave, mens han stadig opfatter sig som freelancer.

Som Harvard Business Review skriver om undersøgelsen, så er det et definitionsspørgsmål, hvorvidt Måneskindsarbejderne og de midlertidig ansatte kan kaldes freelancere. Sikkert er det dog, at dette nye tal er stort og vigtigt.

Hvordan forholder det sig i Danmark? Hvem holder egentlig øje med denne del af økonomien? Er det alpetop eller isbjerg?

Hvem tager sig af freelancerne i Danmark?

Spørgsmålet skal forstås i flere facetter. Samfundsøkonomisk, arbejdsgivere og freelancerne imellem.

Danmarks Statistik oplyser, at de definerer ”små” virksomheder som værende et sted med mellem 10 og 49 ansatte. En mellemstor har mellem 50 og 249 ansatte.

Enhver som har tilbragt lidt tid på et co-working kontor, et kontorhotel eller blot deres egen lokale café, vil nikke genkendende til dette. Arbejde foregår i dag alle steder, på alle tidspunkter. Alene. I en mindre gruppe. Som en del af et større projekt. Virksomheder har varierende størrelser.

Arbejdsmarkedet bliver i stigende grad fragmenteret og projektorienteret.

Vor tids regulering blev lavet til et industrisamfund. Vi har et informationssamfund på teknologisk speed. Eksisterer der et gap mellem dem som laver lovene og det behov, der reelt er derude i dag?

Afgørende for et hvert arbejdsmarkeds konkurrencedygtighed, er fleksibilitet og evnen til effektiv omstilling. Det har vi selv fejret store triumfer med. Flexicurity har vi prædiket verden over.

Selvstændig. Freelancer. Arbejdsløs. A-kasse berettiget. Det er et virvar. Gennemfører du en internetsøgning, besøger diverse fagforeningssider i jagten på regler gældende for forholdet freelancere og a-kasser imellem vil du stå tilbage spørgende. Du eksisterer faktisk ikke.

På det nuværende arbejdsmarked kan du enten være lønmodtager eller selvstændig. Kan du forsørge dig selv med freelancearbejde 2 dage om ugen bliver du ikke belønnet for dette. Det er faktisk bedre, at du ikke arbejder. At drage dette eksempel frem er ikke tilfældigt. Der er faktisk økonomi i det. Med mere fleksible muligheder for at arbejde freelance, i et dagpenge forløb, vil de ledige få bedre mulighed for fastansættelse. Virksomhederne vil blive mere konkurrencedygtige og lave bedre ansættelser. Der eksisterer ikke mere troværdige udsagn om en medarbejders kompetencer end de faktiske resultater der skabes.

Grænsen er nødvendigvis hårfin. Systemet skal indrettes hensigtsmæssigt. Jeg vil derfor lade andre komme med den rigtige løsning, men som Albert Einstein, så kløgtigt bemærkede, så kan vi i hvert fald ikke løse vores problemer med den samme tænkning som skabte dem.

Flexicurity var svaret, fra det offentlige, i sin tid. Hvad er svaret for Freelance-økonomien i vores informationssamfund? Hvad ønsker de danske virksomheder? Og hvad er bedst for freelancerne?


 

Se flere blogsProfil

Steffen Hedebrandt

Steffen Hedebrandt

Steffen Hedebrandt blogger om iværksætteri – især den slags, der handler om digitale løsninger. Han ser de muligheder, andre overser, hver gang en branche vendes på hovedet af nye idéer og teknologier.

Som cand.merc. med iværksættererfaring er Steffen Hedebrandt nu marketingdirektør hos Airtame, der har udviklet en wireless HDMI-løsning til virksomheder. Han er desuden tidligere nordisk direktør hos Upwork.com, verdens største platform for freelancere.

Få Steffens indlæg
som RSS-feed her