Kina udmelding får tørlastinvestorer til at panikke

authorimage
BLOGS
Af: Per Hansen
26. sep 2014

Den seneste uge er der sket en hel del i tørlast. Først var det Kinas udmelding om at satse på ”clean coal”, som fik tørlast aktierne til at falde. Efterfølgende blev forlydender om at Kina ikke vil finde det bekymrende, hvis væksten går ned mod 7,0 % tolket som en varig lavere vækst i Kina. Begge ting har forårsaget store udsalg i tørlastaktier og vi nærmer os nu den perfekte storm.

Tørlast er noget særligt

Jeg har gentagne gange argumenteret for at tørlastaktier er ”trading” aktier og ikke ”køb og behold”. Det skyldes det faktum, at aktørerne i branchen generelt er meget økonomisk udisciplinerede og ikke levner mulighed for at den gennemsnitlige og mere disciplicerede af slagsen kan opnå en normal profit. Det standpunkt holder og gælder fortsat. Naturligvis.

Faldende rater får investorer til at kapitulere

Nok er tørlastraterne faldet en del de seneste 2 uger. Kursfaldene i tørlastaktier har dog været meget mere markante. Det er et tegn på at investorerne er i ”kapitulationsmode”. Udvalgte tørlastaktier er faldet til markant under de niveauer, som var gældende da tørlastraterne (BDIY) sidst flirtede med indeks 1000. I en række tilfælde op til 20 % lavere for aktiernes vedkommende.

Investorkapitulation = den perfekte storm?

Investorerne resignerer. De faldende aktiekurser signalerer ikke kun en manglende tiltro til at 2014 ”kan reddes” af en slutspurt senere på året. Også frygten for nedskrivninger på skibe kan spille en rolle hos investorerne. ”Skurken” i den ligning er lavere vækst i Kina og færre kul der skal sejles; siger investorerne.

Investorrealisme er nyheden

Jeg mener ikke der er nogen markant ny information i tallene. Det som er det reelle nye er, at investorerne nu forholder sig mere nøgternt til tallene, og at det er en af de betydende årsager til de markant faldende aktiekurser. Enten er vi i, eller meget tæt på den perfekte storm. Kurserne kan gå lavere på kort sigt, men for dem som tænker i handelsmuligheder synes kursbevægelserne at være ganske markante og mere end blot bemærkelsesværdige.

Profil
Per Hansen authorimage Jeg har arbejdet med investering i mere end 20 år. Primært med aktier og virksomhedsforhold. Men også med de forhold som skaber forudsætninger og rammebetingelser for virksomhederne og som påvirker investorernes lyst til at investere.

I mere end 10 år har jeg intensivt beskæftiget mig med perspektivering af udviklingen på de finansielle markeder og samspillet mellem investorerne, medierne og virksomhederne. I starten som analytiker og de seneste fem år som aktiestrateg.

Hos Nordnet kommer jeg som Investeringsøkonom til at fortsætte perspektiveringen af finansielle forhold og samspillet med investorerne. Udgangspunktet vil være at stå på de private investores side og forsøge at guide dem igennem og afmystificere investeringsprocessen.

Privat bor jeg i Århus; er gift og har 2 børn. Jeg er uddannet Cand. Merc. I Finansiering.

Tidligere bloggere på borsen.dk