Kør dansk!

authorimage
BLOGS
Af: Carl Holst
02. sep 2014

Danske chauffører og vognmænd i transporterhvervene er under et stigende pres. Ifølge tal fra 3F er omkring 7.000 danske chaufførjobs gået tabt til udenlandsk arbejdskraft. Både til dem, der sidder bag rattet på de lange eksportture ned gennem Europa, og dem, der kører varer på de danske landeveje imellem fx Esbjerg og Nyborg.

Syddanmark er med Padborg i spidsen et centrum for transporterhvervet i Danmark. Jeg er valgt til at kæmpe for vækst og arbejdspladser i min region, så derfor tillader jeg mig at blande mig i debatten.

Den danske transportminister er allerede i samarbejde med sine tyske og franske kolleger i gang med at arbejde på EU-niveau for at få gjort noget ved den ulovlige cabotagekørsel. Men jeg tror på, der skal mere til, hvis vi skal have flere chaufførjobs tilbage på danske hænder.

Man siger, man kan lære af historien. Og det tror jeg på, at vi også kan i det her tilfælde.

Tilbage i begyndelsen af 00’erne var rederibranchen udsat for en lignende type konkurrence, der resulterede i mistede danske arbejdspladser. Men her valgte et flertal i Folketinget at lave særlige beskatningsregler for danske søfolk. På den måde blev danske søfolk mindre dyre at hyre for rederierne, og danske arbejdspladser blev reddet.

Jeg kan derfor kun opfordre til, at DI og 3F sætter sig ned og bliver enige om en løsning, hvor det bliver billigere at hyre danske chauffører. I mellemtiden vil jeg bede transportministeren om at undersøge, om reglerne for beskatning af danske søfolk kan overføres til danske chauffører.

Det her er en løsning, alle potentielt set kan tjene på: Chaufførerne kan beholde deres job og løn, virksomhederne slipper med lavere omkostninger. Og jeg forventer, at staten samlet set får mere ind i kassen, end den skal betale for fx overførselsindkomster.

Profil
Carl Holst authorimage Forhenværende formand for Team Danmark og regionsrådsformand for Region Syddanmark. Har gennem mange år været en central person - både i det kommunale Danmark og i partiet Venstre.

Twitter

Tidligere bloggere på borsen.dk