Yderdanmark har en fremtid, hvis vi vil

authorimage
BLOGS
Af: Ulrik Heilmann
27. aug 2014

Der er en del, vi i storbyerne tager for givet i velfærds Danmark. At den kollektive trafik kører – for det meste. At der er institutioner til børn, skoleelever og ældre. At vi kan komme på nettet med så meget styrke, så vi kan passe studierne og forretningen – eller se en film.

Men sådan er det ikke i yderområderne. Det, som nogen lidet flatterende kalder udkant eller den rådne banan.

En helt ny undersøgelse, som Bolius har bedt YouGov om at gennemføre, peger konkret på, hvad det er for selvfølgeligheder (for os andre), der opfattes som en ulempe ved at bo i yderområderne i Danmark.

Undersøgelsen kan læses på http://www.bolius.dk/undersoegelser-til-pressebrug/

Næsten seks ud af ti peger på den manglende transport; der er alt for mange steder, hvor bussen kommer to gange om dagen – eller slet ikke. Samtidig lukker skoler og institutioner lokalt til fordel for større enheder. Det mener tæt på halvdelen af de adspurgte i sig selv er et problem; der er blevet for langt til de funktioner, der udgør en del af kernen i et samfund. Godt en tredjedel peger i YouGov-undersøgelsen desuden på, at ’dårlig mobil og internetdækning’ er et problem.

De ellers ofte omtalte forhold som de faldende boligpriser og de manglende tilbud om kultur og fritidsmuligheder bekymrer færre. Og stort set ingen af de, der allerede bor i yderområderne mener i øvrigt, at det er ensomt at bo langt væk fra storbyen. De nyder i stedet naturen, freden og den friske luft, viser undersøgelsen.

Samlet dokumenterer undersøgelsen, at der er tre faktorer, manglende transport, manglende institutioner og dårlige mobil- og internetforbindelser, der opfattes som afgørende ulemper ved at bo på landet. Fælles for de tre er, at udviklingen bygger på det offentliges beslutninger eller mangel på beslutning. Samfundetkunnegøre noget, hvis vi vil, for at yderområderne skal være levende områder, hvor folk gerne vil bosætte sig.

For det vil vi faktisk gerne, viser undersøgelsen. Hver femte bybo siger, at de godt kan forestille sig at bo på landet.

Da telefonen blev opfundet for over 100 år siden besluttede fremsynede politikere, at alle skulle have adgang til en telefon. I 1996 besluttede Folketinget at fastholde TeleDanmarks (nu TDC’s) forsyningspligt, så alle har krav på at kunne få en fastnettelefon – til samme pris over hele landet. Det var vigtigt, at ingen blev koblet af denne vigtige infrastruktur.

I dag er infrastruktur mere end en telefon. Det er også transport, institutioner og adgang til højhastighedsforbindelser. Vi har måske først erkendt det nu, hvor vi oplever, at det ikke er der, men handling er nødvendig i kommunerne, regionerne og Folketinget.

Vi vil gerne bo på landet og nyde godt af naturen, freden, den friske luft og fællesskabet. Men uden adgang til de samme nødvendigheder som resten af Danmark er det svært. Hvis politikerne vil andet end tomme landsbyer, skal de handle nu.

Profil
Ulrik Heilmann authorimage Ulrik Heilmann har siden etableringen i 2002 været adm. direktør i Bolius, som er et helejet Realdaniaselskab. Bolius mission er at forbedre boligejernes livskvalitet, hvilket sker gennem at øge viden om hus og have, dels via bolius eget website, dels via content på en række andre medieplatforme.

Ulrik Heilmann sidder desuden i flere rådgivende udvalg omkring bolig og energi og har deltaget i arbejdsgrupper under Klimaministeriet i forbindelse med Bedre Bolig. UIrik Heilmann har tidligere været medejer af et reklamebureau og har desuden en fortid hos Carsberg og Tuborg.
Tidligere bloggere på borsen.dk