Clint Eastwood 1 – Paul Krugman 0

authorimage
BLOGS
Af: Teis Knuthsen
18. aug 2014

 

Jeg tror ganske fast på at den amerikanske økonomi er i en positiv udvikling. Jeg er også ganske overbevist om, at nedgangen i løbet af vinteren først og fremmest kan forklares af et ekstremt vejrlig. Jeg har skrevet om det før (se f.eks. her), og når jeg holder fast i dette syn er det fordi langt de fleste økonomiske indikatorer fortæller os præcis dette. Her er et par eksempler fra sidste uge:

 

1) Industriproduktionen steg  0,4% i juli efter en tilsvarende stigning i juni. Årsstigningstakten er 5%. Niveauet for industriproduktionen har aldrig  været højere.

 

2) Bilproduktionen steg 10% i juli. 10%! (OK, jeg tror faktisk der er noget galt med sæsonkorrigeringen denne gang, men alligevel). Bilproduktionen har aldrig været større. Detroit rejser sig af asken.

 

3) Detailsalget steg blot 0,1% i juli, hvilket kom som en skuffelse for nogle. Men man burde nok i stedet holde fast i, at  niveauet  for detailsalget aldrig har været højere.

 

4) Antallet af job-opslag (job-openings)steg til det højeste niveau i 13 år i juli, hvilket understreger den betydelige fremgang i arbejdsmarkedet.

 

I 2012 lavede Clint Eastwood en forrygende reklamefilm for Chrysler til Super Bowl finalen. Hans tema var at det var ”half time” i USA, at landet var skræmt og at mange var usikre på, hvad der var det rigtige at gøre. Men på ægte Clint manér så var budskabet også at ”this country can’t be knocked out with one punch, we get right back up and when we do the world will hear the roar of our engines… it’s half time in America and the second half is about to begin”.

 

Han fik jo ret. Se filmen her:

 

https://www.youtube.com/watch?v=FIVjCghMo2E

 

Så er der anderledes udfordrede folk som Paul Krugman, verdens måske mest kendte økonom. Han skrev i sidste uge en kommentar under overskriften ”the Forever Slump”, hvor temaet var at krisen langt fra er overstået, og at faren for en depression er overhængende. Læs den her:

 

http://www.nytimes.com/2014/08/15/opinion/paul-krugman-the-forever-slump.html?_r=2

 

 

 

Det nogen burde sige var: ”Mr. Krugman, check your facts”. 

 

PS: Jeg har været efter Krugman før, se f.eks. her.

 

 

 

 

 

Profil
Teis Knuthsen authorimage Teis Knuthsen har det makroøkonomiske overblik og kan se de store linjer. På bloggen her finder man originale vinkler på verdensmarkedets udvikling.

Teis Knuthsen er cand.polit. og investeringsdirektør i Kirk Kapital. Tidligere har han været både investeringsdirektør i Saxo privatbank, Nykredit og Global Head of FX Research hos Danske Bank.

Få Teis indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk