En stor historie om et lille sted

authorimage
BLOGS
Af: Ulrik Heilmann
08. aug 2014

Dette kan ligne en lille historie. Den handler et lille sted med bare 750 mennesker, som ligger 460 kilometer fra Christiansborg. Men tag ikke fejl. Det er en stor historie, der bare er temmelig overset.

For få år siden var landsbyen Vestervig præget af forfald og tristhed. Biblioteket var forsvundet. Musikskolen og genoptræningscentret var væk. Mange af husene langs hovedgaden blev forladt uden at nye beboere kom til. De tomme, forfaldne rønner fik byen til at se uddød ud. Den slags tiltrækker hverken nye indbyggere eller turister. Det tiltrækker kun spekulanter og vandaler og mere ødelæggelse. Men død var Vestervig ikke.

For ti år siden tog borgere i byen initiativ til at vende udviklingen. De lavede en plan og brugte deres egne skillinger på at opkøbe nogle af de tomme huse. I 2006 samlede byen 200.000 kr. ind og stiftede Vestervig Byfornyelse ApS. Thisted Kommune gik med og i 2011 og året efter blev 12 huse revet ned. Grundene er nu grønne områder i gadebilledet og nu flytter borgere til. I 2011 blev der solgt ti huse – og der kom børnefamilier til Vestervig. Der er bygget en ny børnehave. Der er nu etableret fibernet i byen – og der er masser af andre initiativer i gang for at øge livskvaliteten og trække endnu flere nye borgere til.

Der er også kommet en hjælpende hånd udefra, men det centrale og forudsætningen for det hele har været det lokale initiativ, som viste beslutsomhed og fællesskab ved et vendepunkt, som kunne have lagt Vestervig helt død. Borgernes arbejde bragte så meget nyt og godt, at det sidste år gav Vestervig prisen som Årets Landsby.

Vestervig er ikke det eneste sted i Danmark, der oplever tomme huse og forfald. Der er flere landsbyer med samme skæbne – og der er villakvarterer, som i 70erne samlede familien Danmark, men nu har tomme huse på vejen og risiko for et eskalerende forfald, fordi et tomt og forladt hus er en kedelig nabo.

Vestervig er måske nok en usædvanlig historie med et ekstraordinært borgerengagement over en lang årrække, men mon der ikke er nogen i de andre truede områder, der kan bruge eksemplet fra Vestervig som inspiration, når de nu kan se, at lokalt initiativ lønner sig. Men det mest usædvanlige er, at Vestervigs eksempel ikke har vakt mere opsigt. Måske det skyldes de 460 kilometer.

Kør forbi næste gang turen går til Vestkysten og Thy. Eller læs mere på http://www.vestervig-by.dk/

Profil
Ulrik Heilmann authorimage Ulrik Heilmann har siden etableringen i 2002 været adm. direktør i Bolius, som er et helejet Realdaniaselskab. Bolius mission er at forbedre boligejernes livskvalitet, hvilket sker gennem at øge viden om hus og have, dels via bolius eget website, dels via content på en række andre medieplatforme.

Ulrik Heilmann sidder desuden i flere rådgivende udvalg omkring bolig og energi og har deltaget i arbejdsgrupper under Klimaministeriet i forbindelse med Bedre Bolig. UIrik Heilmann har tidligere været medejer af et reklamebureau og har desuden en fortid hos Carsberg og Tuborg.
Tidligere bloggere på borsen.dk