Er du ramt af it-fobi?

authorimage
BLOGS
Af: Kristian Hansen
04. jul 2014

Edward Snowden-afsløringer, Se og Hør-skandale og CPR-læk må ikke smitte os med angst for de digitale fremskridt.

Lad det være sagt med det samme: It - og datasikkerheden bør højnes.

Når det er slået fast med syvtommersøm, som det sikkert også står stå klart for enhver i kølvandet på både Edward Snowden-afsløringerne, Se og Hør-skandalen og senest CPR-lækket, så bør vi også have noget andet i mente.

For inden alle går i selvsving og alle skandalerne udmønter sig i en epidemi af data-fobi og it-allergi blandt danskerne, så skal vi holde fast i, at der er mange fordele ved at have et gennem digitaliseret samfund.

Eller sagt på en anden måde:

Forskrækkelsen over it-sikkerhedsbrister må IKKE sætte Danmark tilbage i det internationale it-kapløb.

Også fordi it-forskrækkelse og it-fravalg vil sætte os tilbage på den økonomiske front.

Vi er ganske enkelt nødsaget til at klare problemerne. Og genskabe danskernes tillid til datahåndteringen hurtigst muligt.

For hele Big Data samfundet, hvor læger får alle relevante oplysninger, hvor embedsmænd under sagsbehandling har præcis de oplysninger, som skal bruges i en sag, og hvor vi alle sammen kan spare tid i hverdagen ved hjælp at klog databrug, må ikke forvandles til et frygtfyldt Big Brother-samfund.

For ligeså forbandet vi er blevet over at være blevet systematisk overvåget og vores data blottes, ligeså forbandet bliver vi, hvis vi ved at klog brug af data kan redde familiemedlemmer, men at en teknologiforstrækkelse har stoppet hele udviklingen.

Løsningen?

Desværre er processen og løsningen ikke lige til.

For det vil nok være en fejl at negligere Se og Hør-skandalen med et skuldrer træk og påstå, at det blot var et udtryk for nogle få brodne kar i journalist og it-verdenen.

Samtidig vil det være en fejl at trække på skulderne efter Edward Snowden-afsløringer og feje kritikken af systematisk overvågning væk med at det typisk ”kun” er indsamling af meta-data.

Og senest, at cpr-lækket måske bare var en beklagelig menneskelig fejl?

Pointen er helt overordnet, at vi må indrette os digitalt således, at gentagelser ikke må forekomme og vi er trygge omkring vores data.

Det er et langt sejt træk, som ikke kun kræver tekniske diskussioner, men også kræver politikeres fulde opmærksomhed.

Vigtigst er det, at hele digitaliseringen og teknologiudviklingen i samfundet skal vinde opbakning fra befolkningen.

Vi bør helt grundlæggende have en debat om, hvordan vi indrettet vores digitalisereret samfund, således at vi alle ønsker mere af det.

For det er vejen frem – uanset de mange skandaler.

Profil
Kristian Hansen authorimage Kristian Hansen er kommunikationschef i Lemvig Kommune og har mange års erfaring med journalistik og strategisk kommunikation.

Han er forfatter til flere erhvervsbøger og er uddannet cand. scient.
pol. fra Aarhus Universitet.

På Borsen.dk blogger han primært om vores digitale samfund og det jyske erhvervsliv.

Indlæg er udtryk for hans personlige holdninger.


Tidligere bloggere på borsen.dk