Diamant på størrelse med Jorden

authorimage
BLOGS
Af: Katerina Pitzner
02. jul 2014

 

Det er ikke mere end et par år siden, at jeg var ved at kløjes i morgenkaffen, da en journalist ringede for at få mine kommentarer til et gigantiske nyt diamantområde, der netop var opdaget i Sibirien. Området skulle efter sigende indeholde nok diamanter til at forsyne hele verdensmarkedet de næste 3000 år, oplyste han i en lettere gnæggende tone.

Jeg husker at svare: ”Øhh…yes of course, may I call you back in 10 minutes please?”  Jeg havde ingen anelse om, hvad han referrede til, men jeg så straks mit eksistensgrundlag ligge i ruiner. Jeg var på et splitsekund gået i overlevelses mode. Tænk hvis det var sandt?! For mit indre blik kunne jeg straks se diamantpriserne rase ned i afgrunden  - sammen med al mystik og glamour. Det sker jo indimellem, at der bliver gjort nye spektakulære fund.

Men det er ofte i form af en enkelt større diamant og ikke hele områder.

Efter et par telefonopkald til diamantcentre i Antwerpen og Tel Aviv, lagde min reptilhjerne sig ned.

For det første var der ikke tale om et nyt og ukendt område. For det andet, var der tale om diamanter til industrien og ikke diamanter af smykkekvalitet.

Faktisk er der ikke fundet nye diamantområder på Jorden i de sidste 17 år. Og når man finder et, vil kun 20% af diamanterne være rene og klare nok til at kunne benyttes til smykker. Herefter mister diamanten halvdelen af sin størrelse på slibebænken.

Når man nu handler med skidtet, er det godt at være lidt ekstra vågen.

Og for det ikke skal være løgn, så er der netop fundet en diamant på størrelse med Jorden! Denne gang er det dog lettere at bevare det kølige overblik.

900 lysår væk har forskere netop identificeret en 11 milliarder år gammel diamant.

Diamantstjernen, som den også kaldes, er en af de kolde såkalde ”white dwarfs”, som er en lille meget kompakt stjerne, der typisk er på størrelse med en planet. Når der er tale om kolde planeter, kan jeg konstatere, at det er et relativt begreb. Diamanten brænder nemlig ved 2700 grader Celcius, men er stadig 5000 gange koldere end Solens center.

Selvom den er stor, kommer den nok ikke til at blive en del af ligningen i diamantbranchen foreløbigt, hvorfor jeg trygt kan fortsætte mit forehavende.

Det er dog ikke første gang forskere har fundet store diamanter i himmelrummet.

I 2012 opdagedes en planet, der er dobbelt så stor som Jorden, og som hovedsagelig består af diamant.

Hvis du er astrofysiker vil dette uddrag måske være interessant: http://arxiv.org/pdf/1406.0488v1.pdf

Profil
Katerina Pitzner authorimage Katerina Pitzner blogger om det, der er værd at vide inden for diamantbranchen. Uanset om du overvejer at investere i egne ædelstene eller bare deler interessen for den eksklusive handelsvare, er Katerinas blog det rette sted at følge med.

På vegne af private forbrugere og investorer handler Katerina Pitzner direkte på verdensmarkedets diamantbørser og sidder selv som direktør for Copenhagen Diamond Exchange. Hun er desuden forfatter til bogen ”Diamantjægeren – en rå verden i glimt”.

Få Katerinas indlæg
som RSS-feed her
 
Tidligere bloggere på borsen.dk