Draghi skaber yderligere potentiale i aktiemarkederne

authorimage
BLOGS
Af: Per Hansen
24. jun 2014

ECB formand Draghi har igen vist sig at være aktieinvestorerne medspiller efter at han i en hollandsk avisartikel slog fast, at de lave renter er et længere varende fænomen. Konsekvensen af at ECB vil stille en likviditetsmæssig bazooka til rådighed de kommende år, betyder ikke kun at renterne forbliver lave og i praksis på det nuværende niveau indtil slutningen af 2016. Det giver samtidig aktieinvestorerne en form for løbepas til at øge deres eksponering. Aktier forbliver reelt uden investeringskonkurrence fra andre normale aktiver.

Draghi udtalelse bør gøre indtryk

ECB formand Draghi blev i en hollandsk avis ”De Telegraaf" citeret for at sige, at ECB vil blive ved med at stille ubegrænset likviditet til rådighed for bankerne. Det er samtidig et klart signal om at tiden med lave renter varer ved indtil og med udgangen af 2016. Mindst. Udtalelsen er ikke tilfældig men et klart signal om at den europæiske økonomi kan regne med fuld pengepolitisk opbakning de kommende år.

Godt nyt for boligejere

For boligejerne er udtalelsen gode nyheder. Det betyder nemlig ikke kun at renterne forbliver lave i en endnu længere periode, men er samtidig et signal om at låntagerne fortsat bør trodse mange økonomers anbefalinger og holde fast i de billigste rentetilpasningslån. Det betyder den fortsat laveste ydelse og burde give luft i privatøkonomien.

Yderligere potentiale til aktierne

Spillereglerne på aktiemarkederne tilsiger, at der primært er 2 forhold der for investorerne gør forskellen. Den ene er hvordan det går i henholdsvis samfundøkonomien/virksomhedsøkonomien. Den anden er det relative aspekt. Hvilket afkast giver andre aktiver? Virksomhederne er i økonomisk topform og samtidig giver andre aktiver stort set ingen eller forventes ikke at give noget afkast. I den henseende fastholder Draghis pengepolitiske tilsagn investorernes appetit for aktier.

Nye aktietoppe forude

Efter Draghis udnævnelse, er ECB blevet stadig tydeligere i deres kommunikation og forventningsstyring. Udtalelsen om at renterne forbliver fortsat lave passer find ind i den sammenhæng. Intet varer evigt og ingen udvikling sker i en udbrudt linie uden korrektioner, men de fortsat lave renter vil uvægerligt betyde endnu mere medvind til aktierne. De lave renter skal ikke kun i sig selv styrke økonomien, men formentlig også via formueeffekter bl.a. fra aktiemarkederne være med til at trække Europa ud af krisen. ECB gør hvad de kan for økonomien og har igen demonstreret at de i bedste FED stil (”Do not fight the FED”) er gode at være på investeringshold med.

 

Profil
Per Hansen authorimage Jeg har arbejdet med investering i mere end 20 år. Primært med aktier og virksomhedsforhold. Men også med de forhold som skaber forudsætninger og rammebetingelser for virksomhederne og som påvirker investorernes lyst til at investere.

I mere end 10 år har jeg intensivt beskæftiget mig med perspektivering af udviklingen på de finansielle markeder og samspillet mellem investorerne, medierne og virksomhederne. I starten som analytiker og de seneste fem år som aktiestrateg.

Hos Nordnet kommer jeg som Investeringsøkonom til at fortsætte perspektiveringen af finansielle forhold og samspillet med investorerne. Udgangspunktet vil være at stå på de private investores side og forsøge at guide dem igennem og afmystificere investeringsprocessen.

Privat bor jeg i Århus; er gift og har 2 børn. Jeg er uddannet Cand. Merc. I Finansiering.

Tidligere bloggere på borsen.dk