Hurra for os – vi er verdens mest energieffektive

authorimage
BLOGS
Af: Ulrik Heilmann
23. jun 2014

Danmark er verdens mest energieffektive land. Internationale nyhedsmedier har noteret den store nyhed: Kongeriget Danmark vandt den prestigefylde EE Visionary Award på årets Energy Efficiency Global Forum i Washington DC. Det betyder kort sagt, at vi er “the best of the best” inden for energieffektivitet.

Det anerkendte amerikanske konsulenthus Opower noterede: ’It’s a big honor, and well deserved. Denmark has nearly doubled its energy productivity since 1980 — boosting its GDP by almost 80 percent while keeping its annual energy consumption constant. In fact, Denmark’s energy demand has actually gone down since 1990.’

Verden har bemærket det. Herhjemme skal man lede længe for at se nyheden, der ikke ligefrem har ryddet forsider. Men der er grund til glæde. Prisen bekræfter, at vi ganske enkelt er bedre til at få mest muligt ud af en kilowatt-time. Det giver – alt andet lige, for der er jo også afgifterne – at dansk erhvervsliv får en konkurrencefordel og at hver enkelt husstand sparer penge hvert eneste år.

Hemmeligheden er slet ikke hemmelig. Forklaringen er, at vi har haft en konsekvent energipolitik, og at energiselskaberne har en central rolle, ikke kun i at levere energien, men også i at få os til at spare på den.

Visionary Award gik samtidig til tidligere guvernør Arnold Schwarzenegger. Han modtager prisen for sit arbejde med organisationen Regions 20, der fremmer regionale indsatser.

Vi er rigtig gode til at spare på energien – og vi kan blive endnu bedre. Men vi kan nu godt bruge lidt mere energi på at fejre de succeser, som dansk energipolitik har givet. Der kan Arnold Schwarzenegger stadig lære os noget.

Energiselskaberne kan eksempelvis benytte lejligheden til at lave en målrettet kampagne: Vi er verdens bedste, men vi kan blive endnu bedre, ja faktisk kan vi se, at du Jensen, kan hjælpe os, for fire andre huse i nærheden mage til dit gør det bedre. Her er et par gode råd.

Hjælper det? Ja, det gør det. Opower, der lever af at hjælpe energiselskaber med at hjælpe deres kunder til at spare energi, har prøvet stort set alle løsninger, herunder at appellere til hjerte og tegnebog. Det hjalp ikke rigtig, men visheden om, at naboerne er bedre end mig, det hjalp.

Så skal vi ikke prøve at se, om vi kan få dette VM i energieffektivitet til at batte endnu mere? Nu hvor vi da er verdensmestre i noget…

 

Profil
Ulrik Heilmann authorimage Ulrik Heilmann har siden etableringen i 2002 været adm. direktør i Bolius, som er et helejet Realdaniaselskab. Bolius mission er at forbedre boligejernes livskvalitet, hvilket sker gennem at øge viden om hus og have, dels via bolius eget website, dels via content på en række andre medieplatforme.

Ulrik Heilmann sidder desuden i flere rådgivende udvalg omkring bolig og energi og har deltaget i arbejdsgrupper under Klimaministeriet i forbindelse med Bedre Bolig. UIrik Heilmann har tidligere været medejer af et reklamebureau og har desuden en fortid hos Carsberg og Tuborg.
Tidligere bloggere på borsen.dk