Jeg er kulturoptimist

authorimage
BLOGS
Af: Line Rosenvinge
20. jun 2014

Som optakt til Kulturmødet 2014 afholdt Grundtvigsk Forum i VARTOV i går et debatarrangement med kulturminister Marianne Jelved (R), folketingsmedlem Marie Krarup (DF), lektor fra RUC Henrik Jensen og som oplagt moderator Clement Kjersgaard.

Marie Krarup talte om truslen fra islam og konfirmanternes manglende viden om kristendom, hvilket jeg ikke orker at referere yderligere, mens Henrik Jensen talte fornuftigt om Danmarks Radios svigtende evne til at skabe sammenhængskraft og sikre dannelse, fordi de i stedet for at levere til folket, leverer til opdelte segmenter, der får hver sin kanal.

Generelt blev der talt om netop dannelse og kvaliteten af den kunst og kultur, som folkelige institutioner aktuelt leverer.

Kulturministeren blev bedt om at benævne den største kulturpolitiske udfordring, hvilket fik hende til at tale om nødvendigheden af det poetiske sprog, i modsætning til det dominerende rationelle og økonomiske sprog. Dette poetiske sprog  vedligeholdes gennem kunst, religion og filosofi. Det er samtidig en udfordring at sikre, at kunsten og kulturen fungerer som sammenhængskraft i en fragmenteret verden.

Eftersom kulturministeren også er kirkeminister, virkede det særlig relevant at fremhæve folkeskolens vigtighed som dannelsesinstitution, både i forhold til kunst- og religionsforståelse.

Der blev fra salen blandt andet talt om nødvendigheden af at højne ambitionerne ved at erstatte smagsdommere med fageksperter, huske på Grundtvig ... og synge flere salmer.

Moderatoren forsøgte at opdele to fløje med henholdsvis kulturpessimister og -optimister. Førstnævnte er dem, som er bekymret over den generelle tendens til lefleri og manglende fagligt ambitionsniveau i debatten om og formidlingen af kunst og kultur. Sidstnævnte er dem, som er glade over den mængde kunst- og kulturtilbud, som nutidens børn og unge har adgang til i alle landsdele og samfundslag.

Jeg er kulturoptimist. Men jeg er også kulturpessimist. Vi er mange professionelle kulturaktører (producenter, formidlere, meningsdannere) som burde strenge os noget mere an.

Der er Kulturmøde på Nykøbing Mors den 21.-23. august 2014. Mere her.  

Profil
Line Rosenvinge authorimage Taler ofte og gerne om kulturens væsentlighed, har høje tanker om kunstens værd og stiller krav til kunstens kunnen. Deler det, som er godt og vurderer også det, som går galt. Her på bloggen får du en fornemmelse for aktuelle hændelser fra kulturens verden med tanke på bredere relevans. Men du får også indblik i afkroge af kunstlivet, som du ellers ikke møder den i dagspressen.

Rosenvinge er siden 2005 selvstændig via Tender Task som kunstkritiker, forretningsudvikler og salonværtinde.

Få Lines indlæg
som RSS-feed her
Tidligere bloggere på borsen.dk